”În Respiră!, Radu cercetează aceeași lume măruntă, la zi, cu personaje cărora nu li se întîmplă mare lucru, ca în romanele sale dinainte. Aici, însă, îi ia la puricat pentru prima oară violența. O pune la microscop, dar fără să întîrzie asupra nici uneia dintre lamelele ei. Schițează capitolele din cîteva trăsături, ca și cum l-ar irita să stăruie asupra mediocrității personajelor sale, care trăiesc aventura vieții lor descoperind violența. Ca un drog mai tare decît toate celelalte pe care le-au încercat: violența îi metamorfozează, îi duce la trăiri extreme și-i face să creadă că au devenit stăpîni peste viață și peste timp. Spălătorul de mașini Geo, ratatul care își detestă pînă și trupul, o reîntîlnește la 40 de ani pe Adina, prietena din copilărie, strălucitor de frumoasă, vedetă de televiziune, succesul în persoană

(…)

Cum poate un romancier să scoată un thriller dintr-o asemenea materie primă? Mihai Radu a descoperit că violența poate fi un accelerator de particule în care, odată ajunse, personajele lui trăiesc clipa pe muchie de cuțit și luptă pentru supraviețuire cu o frenezie care le închide drumul la viața dinainte.

Cu Respiră!, Mihai Radu explorează grotescul banalității pînă în cele mai întunecate, neașteptate bolgii, încît în timp ce îți dă fiori de oroare, te face să-i admiri arta de gravor cu care însemnează această tulburătoare incursiune.”