Texte de proza scurta si fragmente de roman

Autori

Cristina Chira

1 articol
Cristina Chira (n. 1987, București) a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, specializându-se în patrimoniu construit. A fondat Asociația Arché și a coordonat proiectul Monumente Uitate, care a urmărit inventarierea și cercetarea vechilor reședințe nobiliare din România, din mediul rural. În 2015 a absolvit un master de scriere creativă la Birkbe (Vezi mai mult)ck, University of London, iar în 2019 a urmat un curs de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat în Revista de povestiri, Echinox, Iocan, Timpul, antologia Kiwi (2022,2023). În prezent, lucrează în proiecte care încearcă să îmbine patrimoniul cu poveștile. Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor (ed. Polirom 2023) este volumul ei de debut.

Bogdan Răileanu

1 articol
Bogdan Răileanu s-a născut pe 11 iunie 1980 la Buftea. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2014 a participat la o serie de cursuri de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru şi Marius Chivu. În 2015 a debutat cu o povestire în revista Iocan. A publicat volumul de povestiri "Tot spaţiul dintre gânduri (Vezi mai mult)le mele" (Polirom, 2017), romanele "Dinţii ascuţiţi ai binelui" (2018) şi "Teoria apropierii" (2019), precum şi microromanul "Să nu laşi moartea să te găsească" (Polirom, 2021). "Preda. Adevărul ca o pradă" a apărut in 2022 la editura Polirom. Puteți cumpăra o parte din cărțile lui de pe site-ul editurii Polirom sau site-ul editurii Humanitas.

Dan Sociu

1 articol
Dan SOCIU (n. 20 mai 1978, Botoșani) a lucrat ca jurnalist, redactor de carte și corector la diferite edituri, a tradus articole, piese de teatru, un volum de strategie militară, peste 20 de romane și poeziile a mai bine de 30 de poeți americani și englezi. A publicat poezii și proză în zeci de antologii și reviste românești și internaționale și a fost invitat ca artist în reziden (Vezi mai mult)ă în SUA și Germania. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (Junimea, 2002; Premiul „Ronald Gasparic”, Premiul național „Mihai Eminescu”), Fratele păduche (Vinea, 2003), cântece eXcesive (Cartea Românească, 2005; Premiul Uniunii Scriitorilor), Pavor nocturn (Cartea Românească, 2011), Poezii naive și sentimentale (Cartea Românească, 2012; Premiul Radio România Cultural), Vino cu mine știu exact unde mergem (Tracus Arte, 2013; Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator cultural/Premiul „Andrei Bodiu”), 17 poezii (CDPL, 2021), porc și sentimental, înțelept și rău (Polirom, 2021), romanele Urbancolia (Polirom, 2008; tradus în sârbă, Urbanholija, Plato, Belgrad, 2016), Nevoi speciale (Polirom, 2008), Combinația (CDPL, 2012), Mouths dried with hatred (Longleaf Press, University of Virginia, 2012), Monarh (împreună cu Dan Radu Mihai, OMG, 2021), volumul de povestiri Pluto în Scorpion (Polirom, 2020), antologia de poezie Vino cu mine știu exact unde mergem (Polirom, 2014) și volumul Uau (Polirom, 2019; Premiul „George Bacovia”, Premiul revistei Observator cultural). Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom

Cristian Fulaș

3 articole
Cristian FULAŞ (n. 1978) a absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare şi a făcut studii aprofundate de teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. A debutat în 2015 cu Fâşii de ruşine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant (Tracus Arte), iar în 2016 Du (Vezi mai mult)pă plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Busola (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé), fiind distins în 2023 de Academia Franceză cu premiul „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises” pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze. Din 2019 lucrează la o nouă traducere după romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoşi şi cei buni (2017), romanele Fâşii de ruşine (2018), După plâns (2019) şi Ioşca (2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded şi cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro şi agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secţiunea Proză; traducere franceză la editura La Peuplade), precum şi biografia romanţată Celan. Am trăit, da (2022). În 2018 a publicat Povestea lui Dosoftei la Editura Muzeelor Literare Iaşi, în cadrul unui proiect FILIT. În 2023 a aparut romanul Specii, la editura Polirom Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Radu Găvan

1 articol
Radu Găvan s-a născut pe 29 decembrie 1978, la Bucureşti. Exorcizat, romanul său de debut, a fost publicat în 2014 la Editura Herg Benet. În 2015 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut, „Mircea Ciobanu“. A fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2016, Premiile Accente și RomCon 2015 pentru cel mai bun roman de debut. În 2016 a primit Premiul (Vezi mai mult)I la Festivalul Alexandru Macedonski pentru cel de-al doilea său roman, Neverland (Herg Benet). Cel de-al treilea roman al său, Diavoli fragili, a fost publicat în 2017 la Pandora M (Grupul Editorial Trei) și a fost nominalizat la Premiile Colin 2021. În 2018, romanul Neverland a fost tradus în limba germană (la Pop Verlag, traducere Edith Konradt). În 2019 a publicat volumul de poezie Bestia obișnuinței (Herg Benet). În 2021 a publicat romanul Isus din întuneric la Editura Litera, în cadrul colecției Biblioteca de Proză Contemporană, pentru care a primit Premiul „Nicolae Balotă“ al revistei Apostrof, și a participat la volumul colectiv de proză fantastică Treisprezece (Litera, Biblioteca de Proză Contemporană). În 2022 a participat la volumul colectiv Dragostea când te doare (Litera, Biblioteca de Proză Contemporană). În 2023 a publicat romanul Câine negru, porumbel rătăcitor (Editura Hyperliteratura)

Florin Irimia

1 articol
Florin IRIMIA s-a născut în 1976 la Iași. Este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scrie cronică literară din 2001, în calitate de colaborator al revistelor Dilemateca, Noua literatură, Observator cultural, România literară și Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Ed (Vezi mai mult)uard Tăutu), iar în 2011 publică la Editura Brumar romanul Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, 2013. La Editura Polirom i-au apărut romanele O fereastră întunecată (2012) și Câteva lucruri despre tine (2014), precum și volumele de proză scurtă Misterul mașinuțelor chinezești (2017) și Bărbatul din spatele ceții (2021). În 2023 a apărut, la editura Polirom, volumul de proză scurta "Nu spune asta" Puteți cumpăra cărțile lui Florin de aici.

Mihail Victus

4 articole
Mihail Victus (n. 1986, București) a debutat cu proză în revistă în 2009 și a obținut numeroase premii literare, la concursurile consacrate: „Marin Preda”, „Ioan Slavici”, „Mihail Sadoveanu”, „Radu Rosetti” etc. A publicat povestiri în „Iocan”, „Familia”, „Tribuna” etc. Când nu scrie, pictează, face sport sau suflă-n muzicuță. Citește în fiecare zi. Este (Vezi mai mult)designer de mobilier și programator CNC. CĂRȚI PUBLICATE ● Toate păcatele noastre, 2021, ed. Litera | roman | nominalizare Cea mai bună carte a anului (Agenția de Carte); nominalizare Tânărul prozator al anului (Gala Tinerilor Scriitori) ● Fracturi, 2019, ed. Vremea | roman | nominalizare Cea mai bună carte a anului (Agenția de Carte); laureat al Premiilor „Cristian Săileanu” website: www.mihailvictus.eu

Mihai Buzea

1 articol
Mihai BUZEA (n. 1971), absolvent de filologie (1996) și de master (2005), a fost profesor, vânzător de asigurări și reporter. În prezent este colaborator la revistele Timpul, Dilema Veche și Familia. A lucrat ca bișnițar în anii ’90 (Cracovia, Istanbul, Praga), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) și ca muncitor intelectual în București din 2006 (copywriter (Vezi mai mult)). În ianuarie 2014 a plecat la Londra, unde a învățat meseria de arborist, experiență descrisă în cartea Gastarbeiter (2017). A publicat în 2006 romanul Berile de Aur, în 2018 Jimmy și Povestea lui Vasile Pogor, în 2019 Recrutorii, în 2021 Paralel, în 2022 Vulcan și Frunza, iar în 2023 Tarot. În prezent locuiește la Bruxelles. Puteți achiziționa cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Lavinica Mitu

1 articol
Lavinica Mitu (n. 1980, Slatina) a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cursul de creative writing ținut de Bogdan-Alexandru Stănescu și Cezar Paul-Bădescu la care a participat în 2017 i-a reactivat pasiunea pentru scris. Au urmat cursul coordonat de Florin Iaru și Marius Chivu, Atelierul de croitorie literară sub îndrumarea lui Flori (Vezi mai mult)n Iaru, trei Ateliere intensive de scriere creativă la Vama Veche completate de șapte serii de Creative Writing Sundays organizate de Revista de Povestiri. A publicat proză scurtă în revista Iocan și pe revistadepovestiri.ro. Locuiește în București și toate poveștile pe care le scrie se conturează mai întâi în locul ei preferat, pe BALCON (poate cel mai frumos din oraș), balcoane, s. n. ǀǀ Din fr. balcon, it. balcone ǀǀ 1. Platformă cu balustradă la peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul. 2. Rândul de locuri dintr-o sală de spectacol așezate deasupra parterului. Bărbatul fără cap este cartea sa de debut. Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Cosmin Perța

1 articol
Cosmin Perța (n. 1982, Vișeu de Sus, jud. Maramureș) este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând ulterior titlul de doctor cu o lucrare despre literatura fantastică est-europeană. A publicat m (Vezi mai mult)ai multe romane și volume de eseuri, povestiri și poeme. În 2012 a obținut premiul Tânărul prozator al anului. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 16 limbi. În prezent este lector la Universitatea Hyperion din București. Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Mircea Pricăjan

2 articole
MIRCEA PRICĂJAN s-a născut pe 2 septembrie 1980, la Oradea. A absolvit Facultatea de Litere din orașul natal. A debutat în 1997, cu proză scurtă, în suplimentul unui ziar local. A publicat romanele În umbra deasă a realității (Editura Universității din Oradea, 2002), Calitatea luminii (Polirom, 2016), Pumn-de-Fier (Polirom, 2018), Murmur (Humanitas, 2023) și volumul de proză scurtă (Vezi mai mult) Perseidele (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare online, deopotrivă în română și engleză, iar în anul 2012 a fondat Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. În intervalul 2003–2020 a fost redactor la revista de cultură Familia, iar în anul 2021 a devenit redactor-șef al aceleiași publicații.

Dan Perșa

1 articol
Dan Perșa este romancier, eseist, publicist. Licențiat al Facultății de Geologie și Geografie, secția Geofizică. În prezent este redactor la revista Ateneu din Bacău și redactor onorific la revista Hyperion din Botoșani. A publicat romanele Vestitorul (1997 – debut editorial), Șah orb… (1999), Război ascuns (2005), Cu ou și cu oțet (2007), Cărțile vieții (2009), Arca (2012), (Vezi mai mult)Înapoi pe Solaris (2017), Dincolo (2018), Bestiarro (2021) și volumul de versuri Epopeea celestă (1998). Colaborează la mai multe reviste culturale din țară și din străinătate. Cărțile sale au obținut numeroase premii naționale. Prezent în volume de critică literară, antologii, dicționare. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1997. Romanul "Călătorie în iad și în rai și-n oraș" a apărut la editura Polirom în 2022 iar “Icar 89" la editura Humanitas in 2023. Puteți achiziționa o parte din cărțile sale de pe site-l editurii Polirom sau de pe site-ul editurii Humanitas.

George Cornilă

1 articol
George CORNILĂ (n. 1986, Focșani) a debutat cu romanul Cu dinții strânși (2007; reeditat în 2022). Au urmat romanele Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse (2013; 2014; 2021), Regele lupilor (2016), Expurgo (2018; 2019) și Diluvium (2019), biografia romanțată Hasdeu. Duhuri (2023), volumele de povestiri și nuvele Arlequine (2018), Entropic (2020) și Rezervația (2022) și carte (Vezi mai mult)a cu povești pentru copii Toxi Foxy (2018), pentru care a primit mai multe premii naționale și internaționale. Este prezent cu proze în peste zece antologii apărute în România și Marea Britanie. A fost copywriter, secretar general de redacție și redactor-șef. Face traduceri din literatura americană și britanică, scrie articole pentru Dilema veche, Observator cultural, Familia, Matca literară, Luceafărul de dimineață, Salonul literar și Aphelion (SUA) și ține ateliere de scriere creativă. Visează la o casă pe plajă, cu o cameră uriașă doar pentru bibliotecă și o cameră ceva mai mică pentru pisici. Puteți cumpăra o parte din cărțile sale de pe site-ul Editurii Polirom.

Tudor Ganea

1 articol
Tudor Ganea (n. 1983, Bucureşti) este arhitect. A debutat cu romanul Cazemata (Polirom, 2016, 2019; tradus în 2020 în limba franceză), pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural şi premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitoril (Vezi mai mult)or (debut). În 2017 i‑a apărut cel de‑al doilea roman, Miere (Polirom), distins cu premiul „Tânărul prozator al anului 2017”. Tot la Editura Polirom a publicat romanele Porci (2018), nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019, şi 8 (2019). Romanul Cântecul păsării de plajă (ediţia I, Polirom, 2021) a fost nominalizat la premiile Radio România Cultural, categoria proză, 2022, şi Observator cultural, categoria proză, 2022. Fragmente din romanele sale au fost traduse în maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă şi engleză. Puteți achiziționa cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Adrian Schiop

3 articole
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. Şi‑a susţinut doctoratul, având ca temă manelele, la SNSPA Bucureşti, sub coordonarea profesorului Vintilă Mihăilescu. A lu (Vezi mai mult)crat ca profesor de limba şi literatura română (1997‑2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj‑Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004‑2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a mai publicat patru romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004), Zero grade Kelvin (Polirom, 2009), Soldaţii. Poveste din Ferentari (Polirom, 2013, 2014, 2017; adaptare cinematografică în regia Ivanei Mladenović, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel – Digudai în rolurile principale, scenariul semnat de Adrian Schiop şi Ivana Mladenović; Premiul revistei Observator cultural şi Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014) şi Să ne fie la toţi la fel de rău (ediţia I, Polirom, 2021), precum şi volumul de poezii nu e dragoste (Cartier, 2022). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Heterographe), Cehia (A2) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei CriticAtac. Puteti cumpara o parte din cartile sale de pe site-ul editurii Polirom

Cosmin Leucuța

2 articole
COSMIN LEUCUȚA (n. 1986, Arad) a început să scrie povești la vârsta de 14 ani. La 23 de ani a scris romanul Laptele negru al mamei, câștigător al primului concurs de debut organizat de editura Adenium. În 2013, romanul Statele Unite ale lui Dumnezeu a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, organizat de Editura Humanitas. În ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al (Vezi mai mult)site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii și editoriale. Din 2017 face parte din echipa editorială a revistei digitale LiterNautica. În 2017 a publicat volumul de proză scurtă Numele altora (CDPL). A primit de două ori premiul Tânărul Prozator al Anului, pentru romanul Hoodoo (Polirom; 2018) și pentru volumul de proză scurtă Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? (CDPL; 2021). Este prezent în antologiile Treisprezece și Dragostea când te doare, coordonate de Doina Ruști. Locuiește lângă Timișoara, împreună cu cele patru pisici ale sale. În 2022 îi apare, la editura Humanitas, romanul Cerul ca oțelul

Ștefania Mihalache

1 articol
ȘTEFANIA MIHALACHE s-a născut în 1978, la Brașov. A debutat în volum cu romanul Est-falia (Paralela 45, 2004), nominalizat la Marile Premii Prometheus, secțiunea Opera Prima. În 2010 a publicat romanul Poemele secretarei (Cartea Românească). Între anii 2007 și 2018 a scris scenarii de televiziune. În 2012 a obținut titlul de doctor în filologie al Facultății de Litere, Universitate (Vezi mai mult)a București, cu o teză despre tema copilăriei în proza românească postdecembristă. În 2019 a publicat volumul Copilăria: Reconstituiri literare după 1989 (Paralela 45), nominalizat la Premiile Observator Cultural și la Premiul „Cartea Discretă a Anului“. În 2016 a debutat în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere (Nemira), câștigător al Premiului „Matei Brâncoveanu“ pentru Literatură, nominalizat la Premiile Radio România Cultural. A urmat volumul Cronica Akasha (Nemira, 2021), nominalizat la Premiile Radio România Cultural, Premiile Observator Cultural (2022), Premiile Bac-Fest (2021), Premiile Festivalului Național „George Bacovia“ (2022). În 2019 a câștigat premiul pentru proză scurtă Boccace, Franța. În 2022, la editura Humanitas, i-a apărut volumul de proza scurtă Gene dominante

Ionuț Cheran

1 articol
Ionuț Cheran s-a născut în 15 mai 1986 în Sibiu. A publicat două cărți de povestiri sub pseudonimul literar Celestin Cheran. Este prezent cu o poveste în antologia Ficțiuni reale, Editura Humanitas, 2013, un proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. A publicat proză scurtă în majoritatea revistelor din țară. În 2014 a câștigat concursul de debut organizat de Editura Herg (Vezi mai mult) Benet. În 2015 i-a apărut cartea de povestiri Memoriile Domnului Roșu, iar în 2016 cea de-a doua carte de povestiri, Pădurea lui Joaquin Phoenix, nominalizată în 2017 la Premiile „Vladimir Colin”, ediția a VII-a (pentru anii 2014–2016), secțiunea proză scurtă fantastică. În 2022 publică microromanul cu ilustrații originale „Exerciții de haos” la Ed. Casa de pariuri literare.

Ion Pleșa

1 articol
Ion Pleșa s-a născut la Mindszent (Ungaria) pe 26 august 1956. A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică a Universității din București. A debutat în 1982 în revista Luceafărul, cu un grupaj de poezii remarcate de Geo Dumitrescu. A publicat proză scurtă în antologia Ficțiuni reale (coord. Florin Piersic Jr., Editura Humanitas, 2013) și în revista de proză scurtă Iocan, precu (Vezi mai mult)m și articole în „Dilema veche”. A debutat în volum cu povestiri grupate sub titlul Anotimpuri care nu se repetă (Editura Nemira, nominalizat la Premiul Iocan pentru Cartea de proză scurtă a anului 2018). A fost prezent în antologia KIWI (Editura Polirom, 2021). În 2022 a apărut, la ed. CDPL, volumul "Geografia uitării" pe care îl puteti achiziționa de aici.

Dragoș Ghițulete

1 articol
Dragoș Ghițulete s-a născut pe 20 martie 1974, la Pitești. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București. A fost redactor de carte și jurnalist, realizînd, printre altele, emisiuni culturale și politice la RFI România. Talk-show-urile găzduite de el au fost premiate în 2007 de Reprezentanța Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. (Vezi mai mult)În prezent se ocupă de editare web. A debutat în 2007 în volumul colectiv Cartea cu bunici, la Editura Humanitas, publicând apoi romanele Gluma rusească (2010) și Partea dreaptă a capului (2014) la Editura Cartea Românească. Volumul de proză scurtă Despre iubire și (alte) ispite a apărut in 2020 la editura Polirom. Puteți cumpăra o parte din cărțile sale de pe site-ul Editurii Polirom

George-Cosmin Borș

1 articol
George-Cosmin Borş este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi al Facultăţii de Transport Naval din cadrul Universităţii Maritime Constanţa. A debutat în anul 2022 în fanzinul cenaclului ArtZONE S.F. din Brăila, al cărui membru este, cu povestirea Cr3d!nţ@. A publicat povestiri în revista Galaxia42 ş (Vezi mai mult)i texte scurte în revistele Ficţiunea şi Rexpublica. Este membru al Mensa România şi mare pasionat al jocurilor de societate, despre care scrie constant. Are trei pisici şi se gândeşte dacă să adopte şi un câine.

Irina Georgescu Groza

6 articole
IRINA GEORGESCU GROZA (n. 1973) s-a născut la Onești. A debutat în anul 2016 cu volumul de povestiri Dincolo de ferestre (Casa de Pariuri Literare). Este autoarea romanelor Noaptea dintre lumi (Nemira, colecția n’autor, 2018), nominalizat în anul 2019 la Premiile „Sofia Nădejde“, și Exodul mieilor (Nemira, colecția n’autor, 2021), selecționat pe lista scurtă a Premiilor Uniunii E (Vezi mai mult)uropene pentru Literatură, ediția 2022, din partea României, și laureat ex aequo cu premiul „Cartea discretă a anului 2021“, acordat de ARCCA. A publicat proză scurtă în antologiile Povestiri cu dragoni (Tritonic, 2017), Argos Science Fiction & Fantasy (Tritonic, 2017), Antologia Prozei Scurte Românești, Masterclass 2018 (ed. Muzeul Literaturii Române), Izolare (Nemira, 2020), Spiegelungen (2022), Dragostea cand te doare (ed. Litera, 2022), și în reviste românești și străine. În prezent, trăiește în Olanda, cu soțul și cei doi copii. Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Nemira.

Oana Paler

7 articole
Oana Paler (n. 1978, Brașov) a terminat Litere la București și un master în comunicare la SNSPA, predă română la un colegiu din Brașov, scrie cronică literară pentru Vatra, Familia, Ficțiunea OPTm, Golan, LiterNautica. A publicat proză în mai multe reviste literare și pe platforme online. A debutat cu un roman catalogat drept polițist-noir-psihologic-existențialist-houellebecqi (Vezi mai mult)an – Stadii (Rocart, 2023). A început să scrie un volum de proză scurtă intitulat Romanian Horror Stories, care sigur va fi tradus peste hotare. Romanul Stadii se poate comanda de pe site-ul edituri Rocart

Claudiu Komartin

1 articol
Claudiu Komartin (n. 1983, București) a publicat volumele de poezie: Păpușarul și alte insomnii (2003, 2007), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010), cobalt (2013), Dezmembrați (2015, semnat cu heteronimul Adriana Carrasco), Autoportret în flama de sudură (2021), Inoculare (2022) și antologiile Maeștrii unei arte muribunde. Poeme 2010-2017 (2017, 2018) și 17 poeme de (Vezi mai mult) dragoste și un pantoum imperfect (2022). Organizează din 2009 clubul literar Institutul Blecher și este, din 2010, redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher. Ediții ale cărților sale au apărut în germană (2012), sârbă (2015), turcă (2015), bulgară (2017) și polonă (2022).

Mihail Vakulovski

1 articol
MIHAIL VAKULOVSKI (n. 1972, Chişinău) absolvă în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, iar în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii. Prezent în mai multe antologii din (Vezi mai mult)țară și din străinătate. Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Soros pentru Nemuritor în păpușoi (1997); Marele Premiu Underground Literar pentru Management Cultural Performant (2001); Premiul Underground Zona alternativă pentru Biblioteca Tiuk! (2002); Premiul pentru Traducere (Tomis, 2009); Premiul Timpul pentru cartea de critică literară a anului (2010); Premiul de critică la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională din Chișinău (2011) pentru Portret de grup cu generația „optzeci“ (Poezia); Premiul Interviuri culturale al Salonului Internațional de Carte din Chișinău 2012 pentru Zece basarabeni pentru cultura română. Interviuri cu tinerii dintre milenii; Premiul Proză – Noii Barbari pentru Biblidioteca (2012), Premiul pentru Proză pentru anul literar 2015, oferit de Biblioteca Ştefan cel Mare, Chişinău; Premiul „Nichita Stănescu“ la Salonul Internaţional de Carte Chişinău, 2014, pentru Riduri; Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică „Poezia e la Bistriţa“ (2018). A făcut parte din echipa naţională a României la Cupa Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?“ Traducător din literatura rusă. Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net). Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK. Romanul "Tata mă citește și după moarte" a apărut în 2020 la Ed. Humanitas.

Bogdan Crețu

1 articol
Bogdan Creţu (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013 este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi. Este redactor-şef al revistei Timpul. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este "Inorogul la Porţile Orientului. Bestiarul (Vezi mai mult)lui Dimitrie Cantemir" (ediţia a II-a, Editura Cartier, 2021). Lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii. A contribuit cu numeroase studii la volume academice din ţară şi străinătate, a editat, a îngrijit şi a prefaţat multiple antologii. Ţine o rubrică de cronică literară în revista Observator cultural. În 2021 i-a apărut, la Editura Polirom, romanul "Cornul inorogului" îar in 2022 romanul "Nichita. Poetul ca şi soldatul" Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

George C. Dumitru

5 articole
S-a născut în 1978 în Constanța. Este prozator, absolvent de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. După mai multe apariții în publicații și antologii, a debutat editorial cu volumul de proză scurtă “Poveste cu o fată” (2010). În 2021 a apărut romanul “…și toate zilele de azi” la editura Humanitas. Au urmat, la editura Polirom, volumul de po (Vezi mai mult)vestiri “Fericire” (2022) și romanul “Rupturi” (2023). website: georgecdumitru.com Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Anca Vieru

2 articole
Anca VIERU este absolventă de politehnică şi are un master în comunicare. A publicat în volumele colective Moş Crăciun & co. (Editura Art, 2013) şi Ficţiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect iniţiat de Florin Piersic jr. În anul 2015 i-a apărut la Editura Polirom volumul de proză scurtă Felii de lămâie, nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi reeditat î (Vezi mai mult)n 2018 în colecţia Top 10+. A mai publicat, tot la Editura Polirom, romanul Spulberatic (2018) şi volumul de proză scurtă Fără poză de profil (2022), nominalizat la Premiile Sofia Nădejde. I-au apărut povestiri şi fragmente de roman în revistele Iocan şi Familia. În 2023 i-a aparut biografia romanțata a lui Pallady: "Pallady. Ulise legat de catarg." Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.

Simona Antonescu

1 articol
Simona ANTONESCU s-a născut la Galați în 1969 și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în 2015 cu romanul Fotograful Curții Regale, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească (Vezi mai mult)/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festival du Premier Roman de Chambéry. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, Ultima cruciadă (2019), distins cu Premiul Cartea Anului 2019 de Filiala Brașov a USR, Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor. În 2023 apare, la editura Polirom, romanul Chiajna din Casa Muşatinilor

Luminița Apostu Toma

1 articol
Luminița Apostu Toma (n. 1985) a absolvit Istoria și Teoria Artei la UNAGE Iași și lucrează în domeniul IT. A activat ca artist și curator. A publicat eseuri, texte curatoriale, recenzii de expoziție în reviste precum Arhitext, Timpul, Contrasens, Kajet Journal, Vector, precum și în diverse cataloage de expoziție. În prezent scrie la Văzute și Nevăzute și în alte locuri.

Sabina Yamamoto

1 articol
Sabina Yamamoto (n. 1984, București) a publicat în volumul colectiv Ficțiuni Reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. și în volumul Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016). A urmat cursurile de scriere creativă sub îndrumarea lui Marius Chivu și Florin Iaru, Atelierul de croitorie și Creative Writing Sundays. (Vezi mai mult)A mai scris articole și proză scurtă pentru Cod de Poveste, Contributors, Dilema Veche, Familia, Laconic, Liternet, Revista de Povestiri, Timpul, Tomis și Viața Medicală. În prezent locuiește în Yokohama, împreună cu cele două fiice ale sale. "Nu mai e nimeni acasă", cartea sa de debut, a apărut în 2023 la ed. Vellant.

@ 2024 NESEMNATE.RO | Politica de confidentialitate | Despre | Contact