Autori
Ionuț Cheran
1 articol
Ionuț Cheran s-a născut în 15 mai 1986 în Sibiu.
A publicat două cărți de povestiri sub pseudonimul literar Celestin Cheran.
Este prezent cu o poveste în antologia Ficțiuni reale, Editura Humanitas, 2013, un proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr.
A publicat proză scurtă în majoritatea revistelor din țară.
În 2014 a câștigat concursul de debut organizat de Editura Herg (Vezi mai mult) Benet. În 2015 i-a apărut cartea de povestiri Memoriile Domnului Roșu, iar în 2016 cea de-a doua carte de povestiri, Pădurea lui Joaquin Phoenix, nominalizată în 2017 la Premiile „Vladimir Colin”, ediția a VII-a (pentru anii 2014–2016), secțiunea proză scurtă fantastică.
În 2022 publică microromanul cu ilustrații originale „Exerciții de haos” la Ed. Casa de pariuri literare.
Cosmin Perța
1 articol
Cosmin Perța (n. 1982, Vișeu de Sus, jud. Maramureș) este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând ulterior titlul de doctor cu o lucrare despre literatura fantastică est-europeană. A publicat m (Vezi mai mult)ai multe romane și volume de eseuri, povestiri și poeme. În 2012 a obținut premiul Tânărul prozator al anului. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 16 limbi. În prezent este lector la Universitatea Hyperion din București.
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Claudiu Komartin
1 articol
Claudiu Komartin (n. 1983, București) a publicat volumele de poezie: Păpușarul și alte insomnii (2003, 2007), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010), cobalt (2013), Dezmembrați (2015, semnat cu heteronimul Adriana Carrasco), Autoportret în flama de sudură (2021), Inoculare (2022) și antologiile Maeștrii unei arte muribunde. Poeme 2010-2017 (2017, 2018) și 17 poeme de (Vezi mai mult) dragoste și un pantoum imperfect (2022).
Organizează din 2009 clubul literar Institutul Blecher și este, din 2010, redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher.
Ediții ale cărților sale au apărut în germană (2012), sârbă (2015), turcă (2015), bulgară (2017) și polonă (2022).
Irina Georgescu Groza
1 articol
IRINA GEORGESCU GROZA (n. 1973) s-a născut la Onești. A debutat în anul 2016 cu volumul de povestiri Dincolo de ferestre (Casa de Pariuri Literare). Este autoarea romanelor Noaptea dintre lumi (Nemira, colecția n’autor, 2018), nominalizat în anul 2019 la Premiile „Sofia Nădejde“, și Exodul mieilor (Nemira, colecția n’autor, 2021), selecționat pe lista scurtă a Premiilor Uniunii E (Vezi mai mult)uropene pentru Literatură, ediția 2022, din partea României, și laureat ex aequo cu premiul „Cartea discretă a anului 2021“, acordat de ARCCA. A publicat proză scurtă în antologiile Povestiri cu dragoni (Tritonic, 2017), Argos Science Fiction & Fantasy (Tritonic, 2017), Antologia Prozei Scurte Românești, Masterclass 2018 (ed. Muzeul Literaturii Române), Izolare (Nemira, 2020), Spiegelungen (2022), Dragostea cand te doare (ed. Litera, 2022), și în reviste românești și străine.
În prezent, trăiește în Olanda, cu soțul și cei doi copii.
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Nemira.
Ana Erde
2 articole
Ana Erde a absolvit Academia de Științe Economice, din București. În anul 2014, dorind să se ocupe de o mai veche pasiune, scrisul, a urmat cursurile de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat proză scurtă în antologia Incubatorul de Condeie, ediția 2014, în revistele Iocan, Argos SF&F, Liternautica, Matca Lit (Vezi mai mult)erară, Revista de Povestiri, Revista Familia, precum și pe platforme online (nesemnate.ro, coddepoveste.ro). În prezent, locuiește în București, lucrează în I.T. iar în zilele cu inspirație, culege cuvinte și povești în aplicațiile de text, de pe telefon.
Anca Vieru
1 articol
Anca VIERU este absolventă de politehnică şi are un master în comunicare. A publicat în volumele colective Moş Crăciun & co. (Editura Art, 2013) şi Ficţiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect iniţiat de Florin Piersic jr. În anul 2015 i-a apărut la Editura Polirom volumul de proză scurtă Felii de lămâie, nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi reeditat î (Vezi mai mult)n 2018 în colecţia Top 10+. A mai publicat, tot la Editura Polirom, romanul Spulberatic (2018) şi volumul de proză scurtă Fără poză de profil (2022), nominalizat la Premiile Sofia Nădejde. I-au apărut povestiri şi fragmente de roman în revistele Iocan şi Familia.
În 2023 i-a aparut biografia romanțata a lui Pallady: "Pallady. Ulise legat de catarg."
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Alexandra Niculescu
1 articol
Alexandra Niculescu (n. 1980, București) a publicat volumele de proză, Săptămâna merelor coapte (2012), No, Thank You (2014) și Kyparissia (2020). Scrie în mod frecvent proză scurtă în periodice și în antologii. Alexandra are o specializare în cultură spaniolă și îi plac dulceața de caise, pinii, hamacele și după-amiezile de vară.
Mircea Pricăjan
1 articol
MIRCEA PRICĂJAN s-a născut pe 2 septembrie 1980, la Oradea. A absolvit Facultatea de Litere din orașul natal. A debutat în 1997, cu proză scurtă, în suplimentul unui ziar local. A publicat romanele În umbra deasă a realității (Editura Universității din Oradea, 2002), Calitatea luminii (Polirom, 2016), Pumn-de-Fier (Polirom, 2018), Murmur (Humanitas, 2023) și volumul de proză scurtă (Vezi mai mult) Perseidele (Charmides, 2019). A tradus din limba engleză peste 60 de volume. A îngrijit apariția mai multor reviste literare online, deopotrivă în română și engleză, iar în anul 2012 a fondat Revista de suspans. A editat două antologii tematice de proză scurtă. În intervalul 2003–2020 a fost redactor la revista de cultură Familia, iar în anul 2021 a devenit redactor-șef al aceleiași publicații.
Ruxandra Burcescu
1 articol
RUXANDRA BURCESCU s-a născut în 1989, la Giurgiu. A urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice de la SNSPA și cursurile masteratului de publicitate din cadrul aceleiași universități. Lucrează în marketing și în zona de organizație non-profit ca manager de proiect și colaborează cu articole pentru publicațiile Republica.ro, Liternet și Dilema Veche. A colaborat c (Vezi mai mult)u publicația Truthdig din Santa Monica (Statele Unite), în cadrul unui program dedicat reportajului pe probleme de încălcare a drepturilor omului. În 2017, a obținut un premiu la Gala Superscrieri, secțiunea articol de opinie, iar în 2018 a fost nominalizată la Premiile Presei Europene. În vara anului 2021 i-a apărut, în antologia de proză scurtă Kiwi, coordonată de Marius Chivu, povestirea Ursitoarele, iar în toamna aceluiași an a câștigat una dintre bursele de creație literară Cărturești.
Instabil (ed Humanitas, 2022) este romanul ei de debut.
Florin Irimia
1 articol
Florin IRIMIA s-a născut în 1976 la Iași. Este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scrie cronică literară din 2001, în calitate de colaborator al revistelor Dilemateca, Noua literatură, Observator cultural, România literară și Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Ed (Vezi mai mult)uard Tăutu), iar în 2011 publică la Editura Brumar romanul Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, 2013. La Editura Polirom i-au apărut romanele O fereastră întunecată (2012) și Câteva lucruri despre tine (2014), precum și volumele de proză scurtă Misterul mașinuțelor chinezești (2017) și Bărbatul din spatele ceții (2021).
În 2023 a apărut, la editura Polirom, volumul de proză scurta "Nu spune asta"
Puteți cumpăra cărțile lui Florin de aici.
Sorina Bascoveanu
1 articol
Mă numesc Sorina Bascoveanu și în curând voi împlini patruzeci și patru de ani. Am crescut în Făgăraș - un oraș mic și urâcios de unde mi-am dorit să plec repede și departe. Nu mi-a ieșit niciuna dintre dorințe. După ce am studiat studiat informatica la colegiu am plecat doar până la Brașov unde am studiat științe economice. Am predat marketing la universitate, am lucrat la (Vezi mai mult) cască la Connex, am făcut cafele și am făcut secretariat până să mă angajez într-o bancă unde timp de zece ani am lucrat pe poziții de front office și back office persoane fizice.
Sub numele de Ce știe Ina să facă, am făcut prăjituri și mâncare pentru persoane cu multiple alergii, inspirată de problemele de sănătate ale fiului meu. Am scris rețete în versuri și am creat în jurul lor ateliere pentru copii.
Roxana Ruscior
1 articol
Roxana Ruscior (n. 1982, București), absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, a lucrat 15 ani în presă, apoi în agenții de PR și de marketing online. A debutat editorial în anul 2013 cu romanul Armata Domnului, inspirat dintr-un eveniment real: răpirea unor jurnaliști români în Irak. A urmat romanul SF Un nou Pământ (2021) si Diavolul din Fr (Vezi mai mult)eisetzburg (2023)
Colaborează la revista Ficțiunea OPTm.
Lavinica Mitu
1 articol
Lavinica Mitu (n. 1980, Slatina) a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cursul de creative writing ținut de Bogdan-Alexandru Stănescu și Cezar Paul-Bădescu la care a participat în 2017 i-a reactivat pasiunea pentru scris. Au urmat cursul coordonat de Florin Iaru și Marius Chivu, Atelierul de croitorie literară sub îndrumarea lui Flori (Vezi mai mult)n Iaru, trei Ateliere intensive de scriere creativă la Vama Veche completate de șapte serii de Creative Writing Sundays organizate de Revista de Povestiri. A publicat proză scurtă în revista Iocan și pe revistadepovestiri.ro. Locuiește în București și toate poveștile pe care le scrie se conturează mai întâi în locul ei preferat, pe BALCON (poate cel mai frumos din oraș), balcoane, s. n. ǀǀ Din fr. balcon, it. balcone ǀǀ 1. Platformă cu balustradă la peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul. 2. Rândul de locuri dintr-o sală de spectacol așezate deasupra parterului. Bărbatul fără cap este cartea sa de debut.
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Gabriela Rus
1 articol
Gabriela Rus (n. 1979, Timișoara) a absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie la Universitatea de Vest din Timișoara și lucrează din 2001 în domeniul serviciilor editoriale pentru piața germană. Din dorința de a-și explora ideile și cuvintele într-o manieră creativă, și din provocarea de a construi lumi fictive și a le împărtăși altora, a urmat cursuri de scriere creativ (Vezi mai mult), publicând apoi flash fiction pe platformele Laconic, Liternet, Literomania și Ficțiunea. Când formatul a devenit insuficient, a trecut la proză scurtă, publicând un text în revista Matca Literară. Îmbrățișează cu bucurie emoțiile începutului în scris și speră să rămână la fel de îndrăgostită de această stare și pe măsură ce va deveni rutină.
Ion Pleșa
1 articol
Ion Pleșa s-a născut la Mindszent (Ungaria) pe 26 august 1956. A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică a Universității din București. A debutat în 1982 în revista Luceafărul, cu un grupaj de poezii remarcate de Geo Dumitrescu. A publicat proză scurtă în antologia Ficțiuni reale (coord. Florin Piersic Jr., Editura Humanitas, 2013) și în revista de proză scurtă Iocan, precu (Vezi mai mult)m și articole în „Dilema veche”. A debutat în volum cu povestiri grupate sub titlul Anotimpuri care nu se repetă (Editura Nemira, nominalizat la Premiul Iocan pentru Cartea de proză scurtă a anului 2018). A fost prezent în antologia KIWI (Editura Polirom, 2021).
În 2022 a apărut, la ed. CDPL, volumul "Geografia uitării" pe care îl puteti achiziționa de aici.
Vlad Marina
1 articol
Vlad Marina lucrează în industria de film, partea cu exceluri. A făcut masterul de studii culturale vizuale de la CESI, video-eseul adev despre trecut, despre dispute televizate pe marginea muzicii din perioada de tranziție, și coloana sonoră pentru câteva scurtmetraje independente.
Îi plac Răzvan Rădulescu, Jennifer Egan și conceptul de modernism pop.
Mihai Radu
1 articol
Mihai RADU (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este jurnalist la Recorder, unde realizează emisiunea „Ce ne enervează“, şi la săptămânalul Caţavencii. După volumul de proză scurtă Hobby şi alte povestiri, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut ( (Vezi mai mult)2013) şi Bărbaţii vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). De același autor, la Editura Polirom au mai apărut romanele Sebastian, ceilalţi şi‑un câine (2014), Extraconjugal (2017, 2018), Contaminare (2019) şi Respiră! (2024). Romanul Repetiţie pentru o lume mai bună (ediţia I, 2022), nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, ediţia 2023, a fost dramatizat de Mihai Radu şi Ionuţ Sociu şi pus în scenă de Radu Afrim.
Rareș Călugăr
1 articol
Rareș Călugăr (n. 1997, Brașov) a debutat în 2021 cu volumul de poeme în proză Sangvinar (Tracus Arte) – premiul Regele dimineții în cadrul celei de-a opta ediții a concursului Alexandru Mușina; nominalizat, în 2022, la premiul pentru debut poetic al Bac-Fest. Festivalul Național George Bacovia și la secțiunea pentru debutanți a premiului Cartea discretă a anului, inițiat de AR (Vezi mai mult)CCA – Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor. Al doilea său volum de poezie, Pădurea de scorțișori, se află în pregătire.
Alina Cobzac
1 articol
Alina Cobzac (n.1981) a urmat cursurile Facultății de Litere, București. A participat la atelierul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și Marius Chivu, la Creative Writig Sundays organizat de Revista de Povestiri și la Atelierul de croitorie cu Florin Iaru. A publicat în Liternautica, Revista de Povestiri și Iocan (nr.7 și 10).
În prezent corectează pentru a 274-a oară povestir (Vezi mai mult)ile din primul volum de proză scurtă.
Dragoș Ghițulete
1 articol
Dragoș Ghițulete s-a născut pe 20 martie 1974, la Pitești. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București. A fost redactor de carte și jurnalist, realizînd, printre altele, emisiuni culturale și politice la RFI România. Talk-show-urile găzduite de el au fost premiate în 2007 de Reprezentanța Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. (Vezi mai mult)În prezent se ocupă de editare web. A debutat în 2007 în volumul colectiv Cartea cu bunici, la Editura Humanitas, publicând apoi romanele Gluma rusească (2010) și Partea dreaptă a capului (2014) la Editura Cartea Românească.
Volumul de proză scurtă Despre iubire și (alte) ispite a apărut in 2020 la editura Polirom.
Puteți cumpăra o parte din cărțile sale de pe site-ul Editurii Polirom
Cătălin Ceaușoglu
1 articol
CĂTĂLIN CEAUȘOGLU s-a născut în 1973 la Râmnicu Vâlcea și trăiește în București din 1991, unde lucrează în IT.
În 2018, după mai mult de 20 de ani de scris cod, începe să creadă că ar putea scrie și altceva, iar în 2019 debutează cu o povestire în numărul 10 al revistei Iocan.
"Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea" este primul lui volum indivi (Vezi mai mult)dual și un vis împlinit. Dacă totul merge conform planului, în viitor vom vedea o carte de fotografie și scenariul unui lungmetraj, semnate de același autor.
Radu Găvan
2 articole
Radu Găvan s-a născut pe 29 decembrie 1978, la Bucureşti. Exorcizat, romanul său de debut, a fost publicat în 2014 la Editura Herg Benet. În 2015 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut, „Mircea Ciobanu“. A fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2016, Premiile Accente și RomCon 2015 pentru cel mai bun roman de debut. În 2016 a primit Premiul (Vezi mai mult)I la Festivalul Alexandru Macedonski pentru cel de-al doilea său roman, Neverland (Herg Benet). Cel de-al treilea roman al său, Diavoli fragili, a fost publicat în 2017 la Pandora M (Grupul Editorial Trei) și a fost nominalizat la Premiile Colin 2021. În 2018, romanul Neverland a fost tradus în limba germană (la Pop Verlag, traducere Edith Konradt). În 2019 a publicat volumul de poezie Bestia obișnuinței (Herg Benet). În 2021 a publicat romanul Isus din întuneric la Editura Litera, în cadrul colecției Biblioteca de Proză Contemporană, pentru care a primit Premiul „Nicolae Balotă“ al revistei Apostrof, și a participat la volumul colectiv de proză fantastică Treisprezece (Litera, Biblioteca de Proză Contemporană). În 2022 a participat la volumul colectiv Dragostea când te doare (Litera, Biblioteca de Proză Contemporană). În 2023 a publicat romanul Câine negru, porumbel rătăcitor (Editura Hyperliteratura)
Alexandra Meckl
1 articol
Alexandra Meckl (n. 1989, Miercurea-Ciuc) a terminat un master în Literaturi și Culturi Anglofone la Universitatea din Viena și a participat la o serie de cursuri de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri.
În ultimii ani, a publicat proză scurtă pe diferite platforme literare („Matca Literară”, „Liternautica“, „Opt Motive“, „Revista Golan“, „Helion SF“, R (Vezi mai mult)evista de Povestiri“ și „Literomania“).
În acest moment, este interesată de narațiunile ce reflectă contradicțiile etice din lumea umană.
Suzănica Tănase
1 articol
Suzănica Tănase (n. 1982, în Constanța, România): Câștigătoarea Distincțiilor revistei Itaca pentru cartea anului 2020 – diaspora, secțiunea Proză; câștigătoarea Premiului Cristian Săileanu 2020, secțiunea roman, ediția a II-a.
Este absolventă a Academiei de Științe Economice din București, a Colegiului de Asistență Socială Georgian College, York University și a Fac (Vezi mai mult)ultății de Psihologie, Laurentian, din Ontario, Canada.
Consultant de Imigrări ICCRC-CRCIC, lucrează din 2012 în poziția de Consilier de soluționare a problemelor de imigrare în Canada pentru YMCA Immigrant Sevices, iar din ianuarie 2019 lucrează în paralel în propria practică, WetheNorthImmigration Services.
A publicat articole de specialitate în Canadian Newcomer Magazine, Toronto și eseuri narative în revista Literomania, revista Observatorul Toronto și Eagle Magazine.
A publicat Cap de lut (editura Coresi, 2014), O mie de impresii divizate (editura Berg Books, 2018), Grădina Sofiei (editura Casa de pariuri literare, 2020) și Oameni fără piele (editura Casa de pariuri literare, 2022)
Ioana Unk
1 articol
Ioana Unk a absolvit Facultatea de Litere și Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca. A obținut un masterat în Studii de interculturalitate germană la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A publicat proză scurtă și articole în iocan, Revista de Povestiri, Revista Golan, Familia, Timpul, Cod de Poveste, Revista Zugzwang și pe platforma culturală Liternet.
În anul 2022, a (Vezi mai mult) câștigat Marele Premiu al Concursului Național de Proză „Mihail Sadoveanu“, ediția a XIII-a.
Din 2013, locuiește în California, împreună cu soțul ei.
"Sindromul picioarelor neliniștite" este romanul ei de debut, apărut la imprintul n'autor.
Dan Perșa
1 articol
Dan Perșa este romancier, eseist, publicist. Licențiat al Facultății de Geologie și Geografie, secția Geofizică. În prezent este redactor la revista Ateneu din Bacău și redactor onorific la revista Hyperion din Botoșani. A publicat romanele Vestitorul (1997 – debut editorial), Șah orb… (1999), Război ascuns (2005), Cu ou și cu oțet (2007), Cărțile vieții (2009), Arca (2012), (Vezi mai mult)Înapoi pe Solaris (2017), Dincolo (2018), Bestiarro (2021) și volumul de versuri Epopeea celestă (1998). Colaborează la mai multe reviste culturale din țară și din străinătate. Cărțile sale au obținut numeroase premii naționale. Prezent în volume de critică literară, antologii, dicționare. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1997.
Romanul "Călătorie în iad și în rai și-n oraș" a apărut la editura Polirom în 2022 iar “Icar 89" la editura Humanitas in 2023.
Puteți achiziționa o parte din cărțile sale de pe site-l editurii Polirom sau de pe site-ul editurii Humanitas.
Brunno Livadaru
1 articol
Brunno Livadaru este născut și crescut în București. A urmat cursurile Universității Tehnice de Construcții București. A debutat în 1998 cu o colecție de poezii alături de poeta Vilia Banța și mulți alții, în revista literară Biserica de Lemn editată de societatea culturală Cenaclum.
În 2019 și-a făcut intrarea în lumea poveștilor pentru copii, cu povestea „Inimă de Z (Vezi mai mult)ahăr”, publicată la Editura Coresi. În 2022, a publicat primul său roman, „Profetul tenebrelor”, la Editura Petale Scrise. Romanul său, catalogat drept aventură și fantasy, având accente distopice, are în prim plan o societate subterană, formată din râme. Romanul a fost apreciat de către cititori ca fiind o analogie excelentă a societății, cu toate defectele și cutumele ei. În același an, 2022, a ajuns în finala concursului de proză Words&Quarantine, ediția a III-a, cu povestea thriller/SF „Febra albă”.
Doina Gecse Borgovan
1 articol
DOINA GECSE - BORGOVAN (n. 1974, Brăila) este jurnalist radio, absolventă de filologie (engleză–italiană), cu un masterat în comunicare și unul în sociologie. Scrie proză scurtă, publicată în periodice. Este colaboratoare a revistei Ficțiunea OPTm.
În 2023 i-a apărut, la editura Litera, volumul de proză scurtă (Vezi mai mult)=AfmBOorp5W0NUW_jokaQCWoZRCPfG62uhOzfbGrv8x9dH9WmEdc1IBgp"> "Rătăciri deliberate"
Andrei Mocuța
1 articol
Născut în 1985 în Arad, ANDREI MOCUȚA este profesor de limba engleză și franceză și doctor în filologie cu teza Portret al artistului in absentia: J.D. Salinger, o monografie. A publicat patru cărți de poezie și șase de proză. Dublu nominalizat al premiului „Tânărul prozator al anului“ la Gala tinerilor scriitori (Radio România Cultural) și pe lista scurtă a premiului de poe (Vezi mai mult)zie Zona 9. Premiul Publicului la Turnirul de Poezie de la Balcic, organizat de Uniunea Scriitorilor. A tradus din limba engleză antologia poetică Ilustrată din Chinatown de Richard Brautigan. A participat la Salon du livre Paris și la turniruri de poezie sau proiecte literare din Barcelona, Padova, Trieste, Podgorica și Balcic. Prezent în antologia în limba franceză coordonată și tradusă de Radu Bata, Le blues roumain, vol. 3, Editions Unicité, 2022, și în antologii în limba română și maghiară (Cuvinte de legătură/Kötőszavak). Invitat în 2022 la vernisajul și recitalul Astra poetic escape bridge organizat de Muzeul Astra din Sibiu, iar în 2023 la FILTM. Din 2020 face parte din juriul Festivalului Național de Poezie „Gellu Naum“, inițiat de Colegiul Național „Mihai Eminescu“ București.
Marian Coman
1 articol
Marian Coman (n. 1977, Mangalia), fost jurnalist în presa scrisă și televiziune, a scris volumele Nopți albe, zile negre (2005), Testamentul de ciocolată (2007), Teoria flegmei. Apel la mitocănie (2008), Haiganu. Fluviul Șoaptelor (2015), Haiganu. Furia Oarbă (2017), Omulețul din perete și alte povestiri fantastice (2019; 2023, ed. a II‑a, revizuită și adăugită), Ultima carte (2024 (Vezi mai mult)) și scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost scenaristul benzilor desenate Harap Alb continuă și Tinerețe fără bătrânețe. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science‑Fiction. Din 2018, coordonează imprinturile Armada și Nezumi la Editura Nemira, dar și producția de audiobook‑uri publicate pe platforma AudioTribe.
Beatris Serediuc
1 articol
Beatris Serediuc (n. 1981, Timișoara) a absolvit Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest, Timișoara, și un master de Creative Writing la aceeași universitate. A publicat în reviste literare și antologii, obținând premii pentru poezie și proză scurtă. Primul său roman, Varză, a câștigat concursul de debut al Editur (Vezi mai mult)ii Adenium în 2013, când a și fost publicat. În anul 2022, la Editura Casa de Pariuri Literare i-a apărut volumul de poezii manual de realcătuire a sinelui.
În 2022, la editura Polirom, i-a apărut romanul "Donnatela"
Tudor Ganea
1 articol
Tudor Ganea (n. 1983, Bucureşti) este arhitect. A debutat cu romanul Cazemata (Polirom, 2016, 2019; tradus în 2020 în limba franceză), pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural şi premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitoril (Vezi mai mult)or (debut). În 2017 i‑a apărut cel de‑al doilea roman, Miere (Polirom), distins cu premiul „Tânărul prozator al anului 2017”. Tot la Editura Polirom a publicat romanele Porci (2018), nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019, şi 8 (2019). Romanul Cântecul păsării de plajă (ediţia I, Polirom, 2021) a fost nominalizat la premiile Radio România Cultural, categoria proză, 2022, şi Observator cultural, categoria proză, 2022. Fragmente din romanele sale au fost traduse în maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă şi engleză.
Puteți achiziționa cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Andrei Panțu
1 articol
Andrei Panţu a debutat în 2019 la editura Humanitas cu volumul de povestiri „Tonomatul“, nominalizat la premiile „Nepotu’ Lui Thoreau“ şi COLIN. Povestirea sa „Cartea cu două foi“ a stat în 2021 la baza filmului de scurt metraj „În numele tatălui“, cu Vlad Ivanov, Diana Cavallioti şi Alin Florea, şi regizat de Vladimir Dembinski.
Simona Antonescu
1 articol
Simona ANTONESCU s-a născut la Galați în 1969 și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în 2015 cu romanul Fotograful Curții Regale, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească (Vezi mai mult)/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festival du Premier Roman de Chambéry. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, Ultima cruciadă (2019), distins cu Premiul Cartea Anului 2019 de Filiala Brașov a USR, Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor.
În 2023 apare, la editura Polirom, romanul Chiajna din Casa Muşatinilor
Cristian Fulaș
1 articol
Cristian FULAŞ (n. 1978) a absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare şi a făcut studii aprofundate de teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. A debutat în 2015 cu Fâşii de ruşine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant (Tracus Arte), iar în 2016 Du (Vezi mai mult)pă plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Busola (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé), fiind distins în 2023 de Academia Franceză cu premiul „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises” pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze. Din 2019 lucrează la o nouă traducere după romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoşi şi cei buni (2017), romanele Fâşii de ruşine (2018), După plâns (2019) şi Ioşca (2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded şi cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro şi agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secţiunea Proză; traducere franceză la editura La Peuplade), precum şi biografia romanţată Celan. Am trăit, da (2022). În 2018 a publicat Povestea lui Dosoftei la Editura Muzeelor Literare Iaşi, în cadrul unui proiect FILIT.
În 2023 a aparut romanul Specii, la editura Polirom
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Doru Preda
1 articol
Doru Preda - născut la București, absolvent al Academiei de Studii Economice. Până în 1990, am lucrat ca informatician. Între 1991 și 2015, am activat ca întreprinzător privat. Începând cu 2015, am frecventat atelierele de Creative Writing Sundays, organizate de Revista de Povestiri, în care mi s-au publicat mai multe proze scurte.
La prima ediție a Turnirului Literar promovat de Cen (Vezi mai mult)aclul de la Roma, am câștigat Premiul de Popularitate.
Am debutat cu volumul de proză scurtă Candido (ed. Nemira, colecția n’autor, 2019), urmat de romanul Mâine, când ne-am întâlnit, publicat în aceeași colecție, 2023)
Am mai publicat proză și poezie în diverse reviste literare (Matca Literară, DLITE, Rexpublica) și pe platforma Laconic.
Laura Francisca Pavel
1 articol
Laura Francisca Pavel a publicat în 2022 volumul de poezie Trucuri urbane, la OMG (Premiul BAC-FEST – Cartea de poezie a anului 2022, Premiul Cartea de poezie a anului 2022, debut, acordat de ARCCA). Versiunea în limba franceză, cu titlul Scénarios urbains, traducerede Gabrielle Danoux, a apărut în 2024 la Nombre 7 Éditions. În 2023 îi apare la OMG volumul de poezie Acţiuni şi protoco (Vezi mai mult)ale (nominalizat la Premiul Observator Universitas şi la BAC-FEST), iar în 2024 publică, tot la OMG, volumul Zona de surescitare. Semnează, cu numele Laura Pavel, volume de teorie şi de istorie literară.
Cristina Țane
1 articol
Cristina Țane s-a născut în iunie 1989, în București. A absolvit UNATC-ul și este păpușar la Teatrul de Animație Țăndărică. A participat la cursurile despre scris ale Akademiei Minore, susținute de Andrei Crăciun. A publicat online în revista Zugzwang și în Cod de poveste, iar pe hârtie în revista Tribuna și în antologiile Zugzwang 2022 și 2023. Scrie în continuare.
Bogdan Perțache
1 articol
Bogdan Perțache (n. 1972) a absolvit psihopedagogie – limba engleză și a fost învățător și profesor. A participat la cursurile și atelierele de scriere creativă organizate de Florin Iaru, Revista de povestiri și Flash Fiction Magazine din San Francisco.
A publicat proză scurtă pe platformele și în revistele Literomania, Revdepov, O mie de semne, OPTmotive, LiterNautica, Itaca, V (Vezi mai mult)iața medicală, Timpul, Familia, Laconic și dlite.
Visul canadian (ed. Polirom 2023) este cartea sa de debut.
Gabriel Macsim
1 articol
Gabriel MACSIM (n. 1977) este absolvent al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, unde are și un doctorat în matematică. A urmat cursuri de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. A fost finalist al bursei Prima carte (Fundația Friends for Friends) – profesori Marius Chivu și Florin Iaru (2017-2018). A publicat povestiri în antologia KIWI (Vezi mai mult)(2021, 2022) și în revistele Iocan, Steaua, Timpul, Echinox.
"Vezi mâinile mele" este debutul lui editorial si-a aparut le editura Polirom.
Adrian Schiop
1 articol
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. Şi‑a susţinut doctoratul, având ca temă manelele, la SNSPA Bucureşti, sub coordonarea profesorului Vintilă Mihăilescu. A lu (Vezi mai mult)crat ca profesor de limba şi literatura română (1997‑2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj‑Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004‑2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a mai publicat patru romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004), Zero grade Kelvin (Polirom, 2009), Soldaţii. Poveste din Ferentari (Polirom, 2013, 2014, 2017; adaptare cinematografică în regia Ivanei Mladenović, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel – Digudai în rolurile principale, scenariul semnat de Adrian Schiop şi Ivana Mladenović; Premiul revistei Observator cultural şi Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014) şi Să ne fie la toţi la fel de rău (ediţia I, Polirom, 2021), precum şi volumul de poezii nu e dragoste (Cartier, 2022). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Heterographe), Cehia (A2) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei CriticAtac.
Puteti cumpara o parte din cartile sale de pe site-ul editurii Polirom
Bianca Tămaș
1 articol
Bianca Tămaș este PR Consultant de meserie și scriitoare de suflet. S-a născut în data de 24 noiembrie 1992 în Huedin, județul Cluj. A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la specializarea Jurnalism (2015), apoi un masterat în Publicitate și PR (2017).
În prezent, este doctorandă în cadrul Școlii D (Vezi mai mult)octorale de Comunicare, Relații Publice și Publicitate și își scrie teza despre influencerii de pe Instagram. Se consideră un recipient pentru amintiri și colecționează apusuri.
A publicat pentru prima dată în revista Tribuna, suplimentul Claviaturi, în anul 2010.
A publicat ulterior volumele:
Când cerul era pe sfârșite (Editura Limes, 2011)
Bere și pantofi cu toc (Editura Eikon, 2014)
Anuță Dragă (Editura Școala Ardeleană, 2017)
Moartea joacă poker (Editura Școala Ardeleană, 2021)
Cine a supărat-o pe doamna M de la doi (Editura Tritonic, proză scurtă în cadrul antologiei „Noir de Cluj”)
Luminița Apostu Toma
1 articol
Luminița Apostu Toma (n. 1985) a absolvit Istoria și Teoria Artei la UNAGE Iași și lucrează în domeniul IT. A activat ca artist și curator. A publicat eseuri, texte curatoriale, recenzii de expoziție în reviste precum Arhitext, Timpul, Contrasens, Kajet Journal, Vector, precum și în diverse cataloage de expoziție. În prezent scrie la Văzute și Nevăzute și în alte locuri.
George Moise
1 articol
Locuiește în Japonia din 2008. Este co-autor al volumului „Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români“ (Trei, 2016).
Cel mai recent volum publicat este „Kanashibari. Povestiri japoneze pe jumătate visate“ (Curtea Veche Publishing, 2023).
Dan Banu
1 articol
Sunt inginer și am terminat Politehnica din București. Uneori, când lumea asta mi se pare nesuferită, deschid ușa, intru în cealaltă, închid ușa înapoia mea și scriu povești. Câteva dintre ele au apărut pe site-urile Liternet, Liternautica, Literomania, Laconic, HelionSF, Cod de Poveste.
Mihail Vakulovski
1 articol
MIHAIL VAKULOVSKI (n. 1972, Chişinău) absolvă în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, iar în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii. Prezent în mai multe antologii din (Vezi mai mult)țară și din străinătate. Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Soros pentru Nemuritor în păpușoi (1997); Marele Premiu Underground Literar pentru Management Cultural Performant (2001); Premiul Underground Zona alternativă pentru Biblioteca Tiuk! (2002); Premiul pentru Traducere (Tomis, 2009); Premiul Timpul pentru cartea de critică literară a anului (2010); Premiul de critică la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională din Chișinău (2011) pentru Portret de grup cu generația „optzeci“ (Poezia); Premiul Interviuri culturale al Salonului Internațional de Carte din Chișinău 2012 pentru Zece basarabeni pentru cultura română. Interviuri cu tinerii dintre milenii; Premiul Proză – Noii Barbari pentru Biblidioteca (2012), Premiul pentru Proză pentru anul literar 2015, oferit de Biblioteca Ştefan cel Mare, Chişinău; Premiul „Nichita Stănescu“ la Salonul Internaţional de Carte Chişinău, 2014, pentru Riduri; Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică „Poezia e la Bistriţa“ (2018). A făcut parte din echipa naţională a României la Cupa Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?“ Traducător din literatura rusă. Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net). Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.
Romanul "Tata mă citește și după moarte" a apărut în 2020 la Ed. Humanitas.
Péter Demény
1 articol
Péter Demény (n. Cluj, 1972): scriitor, publicist, traducător, profesor la Facultatea de Litere a UBB Cluj. A tradus „Cartea de la Metopolis” a lui Ștefan Bănulescu și „Povestirea Țiganiadei” de Traian Ștef. De asemenea, a mai tradus și două romane de Daniel Bănulescu: „Te pup în fund, conducător iubit!” și „Diavolul vînează inima ta”. E redactorul revistei literare (Vezi mai mult) „Látó”. Volume: „Ikarosz imája” („Rugăciunea lui Icar”) – versuri, 1994; „Bolyongás” („Rătăcire”) – versuri, 1997; „A menyét lábnyoma” („Pe urmele nevăstuicii”) – studii, eseuri, recenzii, 2003; „Meghívó minden keddre” („Invitaţie pe fiecare marţi”) – publicistică literară, 2004; „Visszaforgatás” („Reluare”) – roman, 2006; „A fél flakon” („Flaconul golit pe jumătate”) – versuri, 2007; „Ágóbágó naplója” („Jurnalul fetiţei mele”) – versuri pentru copii, 2009, „Ghidul ipocriților” - eseuri (Polirom, 2013), „Kolindárium” (2015), „Lélekkabát” („Paltonul sufletului”- idem), „Apamozsár” („Măcinatul tatălui” - eseu, 2016), „Portrévázlatok” (schițe și portrete - idem), „Sünödi és a trallalla” („Ariciul lunatic” - povestioare, idem). Eseuri, articole şi versuri în româneşte în „Observator cultural”, „22”, „Bucureştiul cultural”, „Ziarul de duminică”, „Liternet”, „Apostrof”, „Teatrul azi”, „Corso”.
Emilia Faur
2 articole
Emilia Faur (n. 1991) este absolventă de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. A publicat articole și recenzii, precum și grupaje de proză sau poezie în periodice culturale (Vatra, Apostrof, Tribuna). A mai publicat volumul de poeme 21 (Emma Books, 2012). În 2023 a publicat, la ed Polirom, romanul "Viața e a mea" care reprezintă debutul ei în proză.
George Petrineanu
1 articol
George Petrineanu, născut în 1955. În 1989 întinează idealurile comunismului stabilindu-se în Suedia. Inginer de aeronautică.
A scris sporadic pentru el, dar propriu-zis nu a debutat. Limba română a fost materia la care s-a descurcat impecabil în școală, dar asta nu l-a împiedicat să simtă că literatura beletristică e pentru cu totul alte ființe. Când a terminat școala nu se (Vezi mai mult) simțea în stare să scrie nici măcar o singură strofă sau o proză scurtă. Târziu, a publicat în ACUM.TV o serie de proze scurte pe care ulterior le-a considerat prea naive, minore, marcate de frustrări și neîmpliniri. Spre deosebire de pictură, în beletristică nu există genul literatura naivă. Continuă să creadă că dacă ar exista un cazier judiciar al practicării ilegale a literaturii, ar apărea acolo. A reluat totuși acum, în urma unei nevoi inexplicabile care l-a podidit, dar și în urma invitației la concursul "nesemnate".
De la 14 ani a înființat propria trupă de rock cu ștate (de plată) în regulă. A debutat târziu cu un single și album muzical la care a scris și versurile în engleză. A tradus din engleză texte de piese muzicale (L. Cohen, R.E.M.) și vede în asta o provocare.
Autori care i-au lăsat urme adânci, dar de la care nu s-a lipit nimic: Cehov, Leonard Cohen, Mircea Horia Simionescu, Voiculescu, Mihail Sebastian, Schrödinger, Buzati, Buzea. De asemenea, interes pentru alte domenii umanist-estetice (arhitectura de patrimoniu, interioare interbelice, teoria cunoașterii, relația om-mașină, genetică, biologie și neurologie, studiul neurologic și social al comportamentului uman).
Sabina Yamamoto
1 articol
Sabina Yamamoto (n. 1984, București) a publicat în volumul colectiv Ficțiuni Reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. și în volumul Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016). A urmat cursurile de scriere creativă sub îndrumarea lui Marius Chivu și Florin Iaru, Atelierul de croitorie și Creative Writing Sundays. (Vezi mai mult)A mai scris articole și proză scurtă pentru Cod de Poveste, Contributors, Dilema Veche, Familia, Laconic, Liternet, Revista de Povestiri, Timpul, Tomis și Viața Medicală. În prezent locuiește în Yokohama, împreună cu cele două fiice ale sale.
"Nu mai e nimeni acasă", cartea sa de debut, a apărut în 2023 la ed. Vellant.
Mihail Victus
1 articol
Mihail Victus (n. 1986, București) a debutat cu proză în revistă în 2009 și a obținut numeroase premii literare, la concursurile consacrate: „Marin Preda”, „Ioan Slavici”, „Mihail Sadoveanu”, „Radu Rosetti” etc. A publicat povestiri în „Iocan”, „Familia”, „Tribuna” etc. Când nu scrie, pictează, face sport sau suflă-n muzicuță. Citește în fiecare zi. Este (Vezi mai mult)designer de mobilier și programator CNC.
CĂRȚI PUBLICATE
● Toate păcatele noastre, 2021, ed. Litera | roman | nominalizare Cea mai bună carte a anului (Agenția de Carte); nominalizare Tânărul prozator al anului (Gala Tinerilor Scriitori)
● Fracturi, 2019, ed. Vremea | roman | nominalizare Cea mai bună carte a anului (Agenția de Carte); laureat al Premiilor „Cristian Săileanu”
website: www.mihailvictus.eu
Oana Paler
1 articol
Oana Paler (n. 1978, Brașov) a terminat Litere la București și un master în comunicare la SNSPA, predă română la un colegiu național din Brașov, scrie cronică literară și postează des pe Facebook despre cărțile care-i atrag atenția. A publicat proză scurtă în mai multe reviste și pe platforme online. A debutat cu romanul Stadii (Rocart, 2023), catalogat drept policier-noir-psih (Vezi mai mult)ologic-existențialist (premiul Cartea anului, în cadrul evenimentului Premiile anului 2023 în cultură la Brașov și premiul pentru debut-proză, FILSTREET, 2024). Este prezentă în Retroversiuni. Blocaje (Paralela 45, 2024) și în antologia pentru copii și adolescenți Hora (proiect european, editura Casa, 2024). A început să scrie un volum de proză scurtă intitulat Romanian Horror Stories, care sigur va fi tradus peste hotare.
George Cornilă
1 articol
George CORNILĂ (n. 1986, Focșani) a debutat cu romanul Cu dinții strânși (2007; reeditat în 2022). Au urmat romanele Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse (2013; 2014; 2021), Regele lupilor (2016), Expurgo (2018; 2019) și Diluvium (2019), biografia romanțată Hasdeu. Duhuri (2023), volumele de povestiri și nuvele Arlequine (2018), Entropic (2020) și Rezervația (2022) și carte (Vezi mai mult)a cu povești pentru copii Toxi Foxy (2018), pentru care a primit mai multe premii naționale și internaționale. Este prezent cu proze în peste zece antologii apărute în România și Marea Britanie. A fost copywriter, secretar general de redacție și redactor-șef. Face traduceri din literatura americană și britanică, scrie articole pentru Dilema veche, Observator cultural, Familia, Matca literară, Luceafărul de dimineață, Salonul literar și Aphelion (SUA) și ține ateliere de scriere creativă. Visează la o casă pe plajă, cu o cameră uriașă doar pentru bibliotecă și o cameră ceva mai mică pentru pisici.
Puteți cumpăra o parte din cărțile sale de pe site-ul Editurii Polirom.
George-Cosmin Borș
1 articol
George-Cosmin Borş este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi al Facultăţii de Transport Naval din cadrul Universităţii Maritime Constanţa. A debutat în anul 2022 în fanzinul cenaclului ArtZONE S.F. din Brăila, al cărui membru este, cu povestirea Cr3d!nţ@. A publicat povestiri în revista Galaxia42 ş (Vezi mai mult)i texte scurte în revistele Ficţiunea şi Rexpublica. Este membru al Mensa România şi mare pasionat al jocurilor de societate, despre care scrie constant. Are trei pisici şi se gândeşte dacă să adopte şi un câine.
Anca Chimoiu
1 articol
Anca Chimoiu (n. 1972) s-a născut și a crescut la Iași, unde a trăit până la 19 ani. A absolvit Facultatea de Filozofie din București, cu o specializare în filozofia culturii. A lucrat în presă – mai întâi corector și cap limpede, apoi editor de monitorizare știri, jurnalist și secretar general de redacție la „Casa Lux“, prima revistă de amenajări interioare din România po (Vezi mai mult)stdecembristă. Începând din 2000 a lucrat în publicitate, pentru branduri locale sau multinaționale. Are în portofoliu câteva premii de creație și un Silver Effie. Din 2014 a fost freelancer în comunicare și organizator de evenimente. A publicat articole, în special pe teme culturale și de educație. În februarie 2023 a lansat, alături de Claudiu Komartin și Ana Toma, Daravere concept store – un spațiu gândit ca o expoziție recurentă de carte de poezie și obiecte de autor, un cadru informal pentru evenimente culturale. Scrie proză și poezie. A publicat proză scurtă în Revista de povestiri, Iocan, Echinox, Tomis, Steaua.
"Atunci când" (ed. Vellant, 2023) este volumul ei de debut.
Viorica Răduță
1 articol
Viorica Raduta debuteaza cu volumul de versuri Patimi dupa mine in 1998. Urmeaza: lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cind amintirile, corpuri subtile (2007), Viata de apa de uscat (2008), Cam toti murim (2010), Mama intreaba daca stau pina seara (2013). Publica romanele: Inainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), In exod (2008), Mamamea moarte (2008), In doua lumi (2013), (Vezi mai mult) Vremea Moroiului (2015) si volumele de eseuri: Graalul fara Graal (2002), Interpolari si Interpolari (2007). Colaborari cu poezie, proza, cronici la revistele Acolada, Ateneu, Arges, Familia, Luceafarul, Prosaeculum, Spatii Culturale, Viata Romaneasca etc.
Mihai Buzea
1 articol
Mihai BUZEA (n. 1971), absolvent de filologie (1996) și de master (2005), a fost profesor, vânzător de asigurări și reporter. În prezent este colaborator la revistele Timpul, Dilema Veche și Familia. A lucrat ca bișnițar în anii ’90 (Cracovia, Istanbul, Praga), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) și ca muncitor intelectual în București din 2006 (copywriter (Vezi mai mult)). În ianuarie 2014 a plecat la Londra, unde a învățat meseria de arborist, experiență descrisă în cartea Gastarbeiter (2017). A publicat în 2006 romanul Berile de Aur, în 2018 Jimmy și Povestea lui Vasile Pogor, în 2019 Recrutorii, în 2021 Paralel, în 2022 Vulcan și Frunza, iar în 2023 Tarot. În prezent locuiește la Bruxelles.
Puteți achiziționa cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Ștefania Mihalache
1 articol
ȘTEFANIA MIHALACHE s-a născut în 1978, la Brașov. A debutat în volum cu romanul Est-falia (Paralela 45, 2004), nominalizat la Marile Premii Prometheus, secțiunea Opera Prima. În 2010 a publicat romanul Poemele secretarei (Cartea Românească). Între anii 2007 și 2018 a scris scenarii de televiziune. În 2012 a obținut titlul de doctor în filologie al Facultății de Litere, Universitate (Vezi mai mult)a București, cu o teză despre tema copilăriei în proza românească postdecembristă. În 2019 a publicat volumul Copilăria: Reconstituiri literare după 1989 (Paralela 45), nominalizat la Premiile Observator Cultural și la Premiul „Cartea Discretă a Anului“. În 2016 a debutat în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere (Nemira), câștigător al Premiului „Matei Brâncoveanu“ pentru Literatură, nominalizat la Premiile Radio România Cultural. A urmat volumul Cronica Akasha (Nemira, 2021), nominalizat la Premiile Radio România Cultural, Premiile Observator Cultural (2022), Premiile Bac-Fest (2021), Premiile Festivalului Național „George Bacovia“ (2022). În 2019 a câștigat premiul pentru proză scurtă Boccace, Franța.
În 2022, la editura Humanitas, i-a apărut volumul de proza scurtă Gene dominante
Iulian Popa
1 articol
Iulian Popa s-a născut la Brăila în 1972. A urmat cursurile Facultății de Fizică a Universității București. A publicat proză scurtă în antologiile de povestiri „Kiwi“ 2021 (Polirom), „Kiwi“ 2022 (Polirom) și în „Cartea Orașelor“ (Humanitas), în revista „Iocan“, precum și în „Revista de povestiri“ și în „Argos SF&F“. A debutat în volum cu „Guadalaj (Vezi mai mult)ara“ (Humanitas, 2018). Nominalizat la premiul Iocan 2019. Câștigător al Bursei și Rezidenței Cărturești, ediția 3, la secțiunea Proză Scurtă. Romanul „Între vii“ a aparut în toamna lui 2023 la editura Humanitas.
Florin Iaru
1 articol
Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenţi ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptăm (Vezi mai mult)înalului Caţavencii. A debutat cu volumul de poezii Cîntece de trecut strada (Albatros, 1981), apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, a publicat Aer cu diamante (Litera, 1982). Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău (Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie (volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015), Sînii verzi (2017) și o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016). Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc.
Adrian G. Romila
1 articol
Adrian G. ROMILA (n. 29.09.1974, Piatra-Neamț) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, și un doctorat în antropologie și folclor. A publicat cărțile: Imaginea Raiului în cultura populară. Eseu de antropologie (Timpul, 2009), premiul pentru debut USR, Iaşi; De-a dragostea și drumul. Stații de lectură, eseuri (Eikon, 2010); În drum spre sud. Roman de (Vezi mai mult)aventură (Brumar, 2012), premiul USR Iași, nominalizat la Premiul Național de proză al Ziarului de Iași, selectat cu un fragment în Anthology of Contemporary Prose from Iasi, FILIT, 2013; Radio în zăpadă, povestiri (Tracus Arte, 2014); Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării, eseu (Cartea Românească, 2015); Mici schimbări în viață, povestiri (Charmides, 2016); Zeppelin, roman (Polirom, 2017), roman, premiat de USR sub titulatura „Scriitorul lunii septembrie” și nominalizat la „Scriitorul anului 2017”, Apocalipsis, roman, (Polirom, 2019), Efectul îndelungat al pasiunilor de tinerețe, eseuri, (Junimea, 2020); Acasă, departe (Polirom, 2023), roman, nominalizat în 2024 la Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, la premiile anuale ale Uniunii Scriitorilor din România și la Gala Premiilor Radio România Cultural, categoria proză, câștigător la premiile literare anuale, secțiunea proză, ale revistei Observator cultural; Jean Bart. Argonautul (Polirom, 2024), roman. A fost inclus cu o povestire în antologia de proză scurtă românească apăruă în limba sârbă sub titlul Antologija savremelne rumunske kratke proze. Ponoćni voz (Niu Libertatea, Pančevo, 2017), coordonată de Simona Lazarjan Popov. A fost contributor, cu câte un text, în antologiile Cartea copilăriilor (Polirom, 2016), Scriitori la poliție (Polirom, 2016), Cum citesc bărbații cărțile femeilor (Polirom, 2017), Cartea orașelor (Humanitas, 2021), Kiwi (Polirom, 2022) și PEN România la Centenar. Fotografie de război (Casa de Pariuri Literare, 2022). Publică frecvent eseuri, povestiri și cronici literare în reviste „pe hârtie” și pe internet. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN Club România.
Emil Vasilache
1 articol
Emil Vasilache este scriitor de și despre cinema. A co-scris, printre altele, scurtmetrajele Contraindicații (Premiul III în secțiunea Cinéfondation, Cannes 2020) și Berliner Kindl (Mențiunea specială a juriului, TIFF 2023). Lucrează ca redactor-șef la Cinepub, este asistent universitar în cadrul departamentului de Scenaristică al Facultății de film din UNATC și face parte din echip (Vezi mai mult)a de Film Development de la Saga Film. A participat la rezidențe de film precum Pustnik, Film + sau New Draft și publică din ce în ce mai des proză scurtă.
George C. Dumitru
1 articol
S-a născut în 1978 în Constanța. Este prozator, absolvent de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. După mai multe apariții în publicații și antologii, a debutat editorial cu volumul de proză scurtă "Poveste cu o fată" (2010). În 2021 a apărut romanul "…și toate zilele de azi" la editura Humanitas. Au urmat, la editura Polirom, volumul de povestiri (Vezi mai mult)"Fericire" (2022) și romanul "Rupturi" (2023).
În octombrie 2023 a lansat platforma literară nesemnate.ro.
Alina Pavelescu
1 articol
Alina Pavelescu (n. 1972), istoric și arhivist, cu un doctorat la Institut d'Etudes Politiques, Paris, este și autoarea a două romane: Moștenirea babei Stoltz (2018), Sindromul Stavroghin (2019). De asemenea, publică în mod curent studii și non-ficțiune, între cărțile sale numărându-se și Martha Bibescu și vocile Europei. Corespondență și dosar CNSAS. 1941-1945 (2017).
Dorian Dron
1 articol
DORIAN DRON (n. 9.11.1987), filolog de formație, a debutat în 2018, cu un roman bine primit de public, Scara (AB4), urmat de un al doilea roman, Amintirile unui spălător auto (2021).
În 2023 a aparut, la editura Litera, romanul Neuroleptic.
Andrei Zbîrnea
1 articol
Andrei Zbîrnea – Născut în ’86 în Urziceni, dar adoptat în (stil mafiot la fel ca-n) ’98 de Berceni. Jurnalist, copywriter, câteodată poet. Om bun la toate la Atelierul Mornin’ Poets. Speră ca într-o zi să poată scrie și proză (momentul e destul de aproape). Coordonator al proiectului de recenzii Kooperativa Poetică de pe site-ul citestema.ro. Cea mai recentă carte publicat (Vezi mai mult), volumul trilingv (română-engleză-daneză) Pink Pong (Editura frACTalia, 2019), alături de Claus Ankersen. A participat la FILIT 2019 (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași) și la Poezia e la Bistrița 2021. A fost tradus în limbile cehă, daneză, maghiară, engleză și franceză. FAN al echipei Borussia Dortmund și al serialului The Office (versiunea din State).
Cărți publicate:
• Rock în Praga (Herg Benet, 2011);
• #kazim (contemporani cu primăvara arabă) (Herg Benet, 2014);
• Turneul celor Cinci Națiuni (frACTalia, 2017);
• Pink Pong (alături de Claus Ankersen, frACTalia, 2019);
• nick cave@bergen (Casa de pariuri literare, 2021).
Bogdan Crețu
1 articol
Bogdan Creţu (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013 este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi. Este redactor-şef al revistei Timpul. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este "Inorogul la Porţile Orientului. Bestiarul (Vezi mai mult)lui Dimitrie Cantemir" (ediţia a II-a, Editura Cartier, 2021). Lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii. A contribuit cu numeroase studii la volume academice din ţară şi străinătate, a editat, a îngrijit şi a prefaţat multiple antologii. Ţine o rubrică de cronică literară în revista Observator cultural. În 2021 i-a apărut, la Editura Polirom, romanul "Cornul inorogului" îar in 2022 romanul "Nichita. Poetul ca şi soldatul"
Puteți achiziționa câteva dintre cărțile sale de pe site-ul editurii Polirom.
Cristina Chira
1 articol
Cristina Chira (n. 1987, București) a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, specializându-se în patrimoniu construit. A fondat Asociația Arché și a coordonat proiectul Monumente Uitate, care a urmărit inventarierea și cercetarea vechilor reședințe nobiliare din România, din mediul rural. În 2015 a absolvit un master de scriere creativă la Birkbe (Vezi mai mult)ck, University of London, iar în 2019 a urmat un curs de scriere creativă cu Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat în Revista de povestiri, Echinox, Iocan, Timpul, antologia Kiwi (2022,2023). În prezent, lucrează în proiecte care încearcă să îmbine patrimoniul cu poveștile.
Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor (ed. Polirom 2023) este volumul ei de debut.
V. Leac
1 articol
Poet și cercetător obscur al teritoriilordispărute din geografia prezentului. A publicat mai multe volume de poeme la diverse edituri (Seymour: sonată pentru cornet de hârtie, 2005, 2006, 2013; Dicționar de vine, 2006, Lucian – un experiment, 2009; Toți sunt îngrijorați, 2010; Unchiul este încântat, 2013; M o n o i d e a l, 2018)
Coordonator al antologiilor de poezie tematică:
De (Vezi mai mult) ce pisicile n-au coadă, 2017;
Hotel Cosmos – poezie românească SF, 2019;
Generația de aur,2020;
Perturbări în desfășurare O antologie a prezentului, 2021.
Membru fondator al grupării literare Celebrul animal şi al revistei Ca şi Cum.
În 2012, împreună cu Bianca Băilă, înființează la Timișoara MOI; coautor al evenimentelor așteptarea are ceva în comun cu gulerul ridicat al hainei cu care mergi la întâlnire și al ce poți vedea pînă unde ajungi.
Participă în cadrul platformei Spații în așteptare – 2013 cu proiectul Cuptorul din fabrica de zahăr.
Curator al evenimentului W.A.D. Arad, 2014;
Coautor al lungmetrajului eco-horror Bodrog, 2019.
Autor al mai multor filme de scurt metraj și videopoeme.
Întotdeauna mi-am dorit să scriu poeme pentru doi, trei astronauţi uşor distraţi, în care abia mai pîlpîie viaţa; navighează, aşa, fără o destinaţie precisă. Vreau să-ţi imaginezi surîsul astronautului stînd acolo, lîngă hublou, la o masă; sorbind din băutură – oare ce-o fi bînd? După lectură să ai impresia că poemul se ridică (din pagină) în vîrful picioarelor; te sărută pe obraz; apoi se îndepărtează în fugă; se opreşte; se întoarce şi-ţi rîde în nas, ca un copil şmecher despre care ai impresia că ştie secretul fericirii.
Bogdan Răileanu
1 articol
Bogdan Răileanu s-a născut pe 11 iunie 1980 la Buftea. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2014 a participat la o serie de cursuri de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru şi Marius Chivu. În 2015 a debutat cu o povestire în revista Iocan. A publicat volumul de povestiri "Tot spaţiul dintre gânduri (Vezi mai mult)le mele" (Polirom, 2017), romanele "Dinţii ascuţiţi ai binelui" (2018) şi "Teoria apropierii" (2019), precum şi microromanul "Să nu laşi moartea să te găsească" (Polirom, 2021).
"Preda. Adevărul ca o pradă" a apărut in 2022 la editura Polirom.
Puteți cumpăra o parte din cărțile lui de pe site-ul editurii Polirom sau site-ul editurii Humanitas.
Cosmin Leucuța
2 articole
COSMIN LEUCUȚA (n. 1986, Arad) a început să scrie povești la vârsta de 14 ani. La 23 de ani a scris romanul Laptele negru al mamei, câștigător al primului concurs de debut organizat de editura Adenium. În 2013, romanul Statele Unite ale lui Dumnezeu a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, organizat de Editura Humanitas. În ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al (Vezi mai mult)site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii și editoriale. Din 2017 face parte din echipa editorială a revistei digitale LiterNautica. În 2017 a publicat volumul de proză scurtă Numele altora (CDPL). A primit de două ori premiul Tânărul Prozator al Anului, pentru romanul Hoodoo (Polirom; 2018) și pentru volumul de proză scurtă Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? (CDPL; 2021). Este prezent în antologiile Treisprezece și Dragostea când te doare, coordonate de Doina Ruști. Locuiește lângă Timișoara, împreună cu cele patru pisici ale sale.
În 2022 îi apare, la editura Humanitas, romanul Cerul ca oțelul
Vlad Preda
1 articol
Vlad Preda s-a născut la Brașov în 1985. Negura tumultoasă a tranziției i-a împins familia spre Bârlad în anul de grație 1996. Binefacerile acestor schimbări i-au deschis două căi paralele: cea a unei meserii practice și cultivarea pasiunii pentru literatură. Ajunge IT-ist fulltime, iar în timpul liber, printre picături, scrie la un roman și un volum de nuvele/proză scurtă.
A p (Vezi mai mult)articipat la cursurile de scriere creativă ale lui Iulian Tănase și Florin Iaru și a publicat texte de proză în Literomania, Ficțiunea, Liternautica și Laconic. A cochetat puțin și cu poezia, publicând trei poezii în România Literară, în 2012, la rubrica Poșta Redacției.
Erna Matzepa
1 articol
Erna Matzepa, în vârstă de 26 de ani, este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală. A luat parte la atelierele de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri, atelierele de lectură Junimea XXI, Saloanele literare Familia și a obținut Premiul I la concursul Internațional Nicomah, ediția a III-a, secțiun (Vezi mai mult)ea Poezie. A publicat poezie în revistele OPTmotive, Planeta Babel și pe platformele Noise Poetry, Haimanale literare și Revdepov. Recent a început să publice și proză scurtă pe platformele Laconic și Viața Medicală.