Maestrul și Makarenko, Liliana Corobca, 2023, Ratio et Revelatio
Recunosc că e primul roman științific citit în limba română. De când am văzut Makarenko în titlu, am intuit că e vorba de o lucrare mai deosebită de tot ce citisem până acum. Văzusem și niște dezbateri viguroase sub câteva postări în raport cu romanul. Liliana Corobca era decisă să repare o nedreptate, iar eu, abia după ce am terminat de citit cartea, m-am îngrozit fascinată de câtă muncă, răbdare și perseverență a dat dovadă ca să meargă până la capăt.
Dar ce treabă aș avea cu personajul Makarenko? De ce m-ar interesa acest pedagog sovietic considerat de UNESCO unul dintre cei patru mari pedagogi ai sec. XX? De ce pedagogia? Simplu, în cazul meu. Am făcut cinci ani de pedagogie la Chișinău, unde, în 1992, metoda Makarenko încă mai făcea parte din sistemul de referință pentru pedagogi.
Datorită autoarei am recitit lucrarea de referință a lui Makarenko, Педагогическая поэма (Poemul pedagogic), tradusă în peste treizeci de limbi. Am ales s-o citesc în rusă, ca să pot simți mai bine nuanțele ce riscă să fie pierdute/interpretate la traducere. Că m-a încântat e puțin spus. Capitole întregi m-au dus cu gândul la personaje și situații pitorești din Gogol. Că Makarenko a fost un mare pedagog, nu aveam nevoie să mă convingă nimeni, dar deloc nu mă așteptam să descopăr și un mare scriitor. De o generozitate și de un bun simț cum rar am întâlnit la scriitori din sec. XXI. Pe lângă umorul fin, atât de necesar pentru a face realitatea și contextul istoric mai suportabile. M-am gândit atunci că poate și pe Liliana Corobca a alimentat-o aceeași emoție/impresie, de unde pornirea ei de a repara o injustiție cultivată de oameni care nu s-au obosit cu nuanțele și cu cercetările.
Recomand cartea celor care au timp să citească atent. În lucrarea asta, autoarea ne demonstrează generos cum reușește diavolul să se plimbe prin detalii mărunte.
Plăcere intelectuală garantată!