Anul 2023 se apropie cu viteză de sfârșit. Va sucomba curând. Însă el a fost plin de literatură de calitate, mai ales cea scrisă de autori români, mai ales contemporani. Vă propunem un mic joc care ar putea degenera într-un la fel de mic sondaj care ar putea degenera într-un top, singurul top pe bune, da?
Vă așteptăm propunerile pentru cele mai bune cărți (de proză, poezie și non ficțiune) publicate în 2023 și scrise de autori români contemporani. Cu alte cuvinte, dintre cărțile apărute în 2023, care v-au plăcut cel mai mult, atât de mult încât ar merita menționate într-un comentariu la acest text?
Puteți propune mai multe cărți, nu există limită. Doar să fie pe bune, adică să fie cărțile care merită propuse, care v-au plăcut cu adevărat. Vom face un sondaj și vom supune la vot, folosind ca opțiuni propunerile voastre.
Comentariile pot fi la fel de anonime ca și până acum, sau „mai” anonime 😊 Decide fiecare.
Ce ziceți?
PS: aș zice să comentăm astăzi și mâine (28 și 29 Decembrie) ca sâmbătă (30 Decembrie) să facem sondajul și să votam, iar Duminică 31 Decembrie să se vadă rezultatele voturilor.
PPS: O carte poate fi propusă de mai multe ori, de persoane diferite. Nu vă sfiiți.
PPPS: Listele, ordonate dupa numărul de nominalizări/menționări sunt în ultimul comentariu. La proză, fiind foarte multe, în sondaj vor intra cele cu cel puțin 4 nominalizări. „Rupturi”, cartea deținătorului acestei minunate platforme nu va fi în sondaj (există un conflict de interese la mijloc). Sondajul pentru fiecare categorie este disponibil mai jos.
Legat de sondaj, o remarcă: va fi un vot multiplu, cu alte cuvinte, veți putea vota/alege mai mult de o carte din listă, în caz ca v-au plăcut mai multe. Enjoy!
28 decembrie 2023 la 15:56
Eu propun așa:
Alex Olteanu – „Scurt tratat…”
George C. Dumitru – „Rupturi”
Liviu Diamandi – „Neptun 83”
Vlad Drăgoi – „Soare frumos”
Gorzo & Iovănel – „Desene mișcătoare…”
Vasile Ernu & BAS – „Centrul nu se mai susține…”
28 decembrie 2023 la 16:53
Mai întâi trebuie să precizez faptul că am avut un an dificil cu probleme de sănătate și cu pregătirea unui roman pentru publicat și am citit destul de puțin anul ăsta. Însă ceea ce voi propune sunt convins că s ar păstra în orice top al preferințelor personale și dacă aș fi citit mult mai mult. Dacă e să spun ceva despre romane, este aceea că în zilele noastre un roman poate avea o valoare absolută foarte mare, dar poate să fie ignorat din cauză că mai importantă este considerată astăzi valoarea conjuncturală. Ce voi propune eu se referă la valoarea absolută a unri cărți, nu la valoarea conjuncturală.
Andreea Răsuceanu cu romanul
„Linia Karman”. Cătălin Pavel cu volumul de proză scurtă „Adevărul despre vacanțe”. George Dumitru cu „Rupturi”. La poezie „Kaddish” de Radu Vancu. Un cec în alb lui Bogdan Crețu cu „Mai puțin decât dragostea”. Nu l-am citit încă, dar știu despre ce e vorba, m-a incitat,
și știu cum scrie din romanele anterioare.
28 decembrie 2023 la 15:59
Anul ăsta am citit mult mai puțin decât mi-aș fi dorit. Dar, din foarte scurta listă, volumul lui Găvan, „Câine negru, porumbel rătăcitor”, iese din rând. Ar mai fi și „Rupturi” de George
C. Dumitru.
28 decembrie 2023 la 16:29
Oana Paler, „Stadii” si George C. Dumitru, „Rupturi”
28 decembrie 2023 la 16:30
Dintre cărțile autorilor români contemporani apărute în 2023 pe care am apucat să le citesc aș menționa, în topul preferințelor, romanul lui Dorian Dron – „Neuroleptic” și volumul de proză scurtă al Cătălinei Steriu – „Prea roz”
28 decembrie 2023 la 16:32
Eu încep cu debutanții:
Nu mai e nimeni acasa – Sabina Yamamoto
Spatii mici – Adriana Jderu
Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor – Cristina Chira
Vezi mîinile mele – Gabriel Macsim
Atunci când – Anca Chimoiu
Pe cine iubești mai mult – Mihaela Buruiană
Visul canadian – Bogdan Perțache
Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă – Alex Olteanu
Revin. 🙂
28 decembrie 2023 la 16:35
Toate astea v-au plăcut? Cam multe…
28 decembrie 2023 la 16:43
Da, toate mi-au plăcut. Și sunt câțiva pe care mai mult ca sigur îi vom vedea nominalizați în 2024 la secțiunile de debut ale premiilor literare.
Dar de ce vi se par multe?
28 decembrie 2023 la 17:06
Cele notate nu-s multe, mă speriasem doar că ați zis ca reveniți, mă gandeam că poate mai aveți vreo 10 titluri…
29 decembrie 2023 la 12:24
Doar 2 peste câte v-au plăcut și dumneavoastră. Dar sunt în asentiment, mi se par cam multe în cazul ambilor. Însă vorbește invidia, desigur 🙂
28 decembrie 2023 la 19:48
Eu recomand lista de debutanți pe care o recomandă Florin 🙂
28 decembrie 2023 la 17:38
Am să fiu antipatic și arogant.
Anul acesta am citit puțini autori români, conform standardelor mele. În alți ani citeam aproape tot, și nu e nici un banc aici. În 2023 am parcurs vreo zece titluri. Mi-a atras atenția ”Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, Cristina Chira, și mi-a plăcut cu moderație ”Stela”, Simona Goșu.
Chira, fiindcă e veselă și are nerc, Goșu, fiindcă atmosfera, personajele și aerul din carte aduceau a parfum de Adameșteanu, din ”Dimineața pierdută”.
Cărțile autorilor bărbați nu prea m-au satisfăcut și mereu am avut ceva de cîrîit. Sunt și prieten cu mulți, n-am chef să mi-i sui în cap, așa că, mucles, ciocul mic, merg pe burtă.
Două au fost titlurile care m-au topit anul trecut: ”definitiv. o trilogie” și ”Moartea lui Pongo”.
Fiecare în parte și amîndouă la un loc sunt mult peste tot ce-am citit din autorii români contemporani, indiferent de sexul lor.
Se pune că am fost antipatic, arogant și modest?
Se puneee.
Cu plăcere.
28 decembrie 2023 la 17:38
N-am citit tot ce mi-am plănuit anul ăsta, și, din ce-am reușit să citesc, multe n-au fost publicate în 2023. Așa că, din punctul meu de vedere și la cel mai subiectiv mod cu putință, dintre noutăți, preferatele mele ar fi „Chiajna din Casa Mușatinilor” – Simona Antonescu și „ Spații mici”- Adriana Jderu. Aș mai menționa totuși și „Nu mai e nimeni acasă” – Sabina Yamamoto și „Prea roz” – Cătălina Steriu.
28 decembrie 2023 la 17:39
Iată și consacrații:
Acasă, departe – Adrian G. Romila
Chiajna din Casa Mușatinilor – Simona Antonescu
Toată dragostea dintr-o fotografie arsă – Maria Orban
Între vii – Iulian Popa
În creștere – Mihai Mateiu
Hasdeu: duhuri – George Cornilă
Miere neagră – Dan Pleșa
Rupturi – George C. Dumitru
Murmur – Mircea Pricăjan
28 decembrie 2023 la 17:47
Stadii -Oana Paler
Vulpea lui Akira – Ioan Mihai Cochinescu
Murmur – Mircea Pricăjan
28 decembrie 2023 la 17:52
Am pe listă (sau deja în bibliotecă) multe dintre cărțile amintite în comentariile de până acum, inclusiv dintre cele de debut, plus alte câteva apărute anul acesta, doar că n-am ajuns încă la unele.
Dintre cele citite, primul roman care-mi vine în minte e formidabilul „Chiajna din Casa Mușatinilor” (Simona Antonescu). La fel, primul volum de proză scurtă, „Nu spune asta!” (Florin Irimia). La poezie, incontestabil, „Kaddish” (Radu Vancu). Dintre volumele de debut, n-am citit încă prea multe, dar „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor” (Cristina Chira) mi s-a părut cât se poate de promițător. Bonus biografii romanțate: „Pallady. Ulise legat de catarg” .
A fost un an bun, cu volume noi de Cosmin Perța, Mircea Pricăjan, Veronica D. Niculescu, BAS & Ernu, George C. Dumitru, Cristian Fulaș. Sunt sigur că-mi scapă destule cărți care ar trebui citite.
28 decembrie 2023 la 17:58
1. Péter Demény – „Vârtej în reluare”
2. Mihai Mateiu – „În creștere”
3. George Moise – „Kanashibari: povestiri japoneze pe jumătate visate”
4. Radu Vancu – „Kaddish”
5. Dorica Boltașu – „Într-o dimineață, devreme”
6. Iulian Popa – „Între vii”
7. Kiwi 2023: antologia de proză scurtă: trecuturi
8. Augustin Cupșa – „Străinătate”. (A apărut la sfârșitul lui 2022.)
29 decembrie 2023 la 15:29
desi ne place, KIWI nu o sa intre pentru ca apar si autori straini in antologie.
28 decembrie 2023 la 18:13
Lista mea este destul de scurtă:
George Moise – Kanashibari: povestiri japoneze pe jumătate visate
Ana-Maria Negrilă – Cronica barbară
Simona Antonescu – Chiajna din Casa Mușatinilor
Anca Vieru – Pallady. Ulise legat de catarg.
L-aș fi adăugat și pe Theodoros al lui Mircea Cărtărescu, pe care l-am citit anul acesta, dar văd că a apărut în noiembrie 2022.
28 decembrie 2023 la 18:48
Am citit mai puțini autori români anul acesta decât în 2022. Dar chiar și așa, mi-a fost destul de greu să aleg 3 dintre ei. Așa că pun 5 cărți. Am pus și debutanți și autori care au mai publicat. O să mai pun aici și ce aștept de la 2024 sau chiar 2025: un nou volum de Cătălin Dorian Florescu. Am o slăbiciune pentru acest scriitor, după ce am citit în urmă cu mai bine de 10 ani Iacob se hotărăște să iubească.
Péter Demény – Vârtej în reluare
Iulian Popa- Între vii
Nu mai e nimeni acasă- Sabina Yamamoto
Rupturi- George Dumitru
Mihai Buzea- Tarot
Aș adăuga un roman de care tocmai m-am apucat și care m-a prins: Bogdan Crețu, Mai puțin decât dragostea.
Încă nu am citit Cristian Fulaș( Specii), Simona Antonescu( Chiajna din Casa Mușatinilor), Gabriel Macsim( Vezi mîinile mele) – le am acasă, dar le las pe începutul anului viitor). Și lista mai poate continua, dar deja trecem în 2024.
28 decembrie 2023 la 19:20
Cartea anului e – și pentru mine – „Mai-mult-ca-trecutul” de Ana Blandiana.
Apoi am reținut așa:
Iulian Tănase – „Teoria fricii”
Dan Pleșa – „Miere neagră”
Oana Paler – „Stadii”
George C. Dumitru – „Rupturi”
Mihaela Buruiană – „Pe cine iubești mai mult?”
Cristian Fulaș – „Specii”
Sabina Yamamoto – „Nu mai e nimeni acasă”
Tudor Crețu – „Maluri”
Din păcate, la multe dintre romanele groase (era să scriu „mari”, dar asta rămîne de văzut) și la destule debuturi de anul ăsta voi ajunge abia în primele lui din 2024. 2023-ul românesc a rodit cît un cititor normal nu poate consuma-n tot atîta timp.
28 decembrie 2023 la 19:30
George Moise – „Kanashibari: povestiri japoneze pe jumătate visate”
Iulian Popa – „Între vii”
Kiwi 2023: Trecuturi
Augustin Cupșa – „Străinătate”.
Péter Demény – „Vârtej în reluare”
Am început să citesc și-mi plac: Mihai Mateiu – „În creștere”, George C. Dumitru – „Rupturi” și Bogdan Perțache – „Visul canadian”, dar mai sunt cărți apărute anul ăsta, care stau la rînd pe noptieră.
29 decembrie 2023 la 13:53
Strainatate e din 2022, desi ne-a placut, nu o putem include
28 decembrie 2023 la 19:36
Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate
George Dumitru, Rupturi
Iulian Tănase, Teoria fricii
Vlad Drăgoi, Soare frumos
28 decembrie 2023 la 22:44
Păi spre rușinea mea în 2023 n-am citit prea multe din 2023, dar Radu Găvan – Câine negru, porumbel rătăcitor și Oana Paler – Stadii și Cătălina Steriu – Prea roz chiar merită toată atenția.
29 decembrie 2023 la 5:51
„Ca să nu se aleagă praful de toate”, Cosmin Perța
„Specii”, Cristian Fulaş
„Acasă, departe” Adrian G. Romila
„Murmur”, Mircea Pricăjan
„Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, Cristina Chira
„Tarot”, Mihai Buzea.
„Chiajna…” , Simona Antonescu
29 decembrie 2023 la 9:31
Mi-au scăpat două:
Kiwi 2023: trecuturi – coord Marius Chivu
Ca să nu se aleagă praful de toate -Cosmin Perța.
29 decembrie 2023 la 11:10
Bogdan Crețu, Mai puțin decât dragostea.
29 decembrie 2023 la 11:12
1. „Între două lumi”, volum colectiv, editura Charmides, ISBN 978-606-752-290-7
2. „Nu mai e nimeni acasă”, Sabina Yamamoto, editura Vellant, ISBN 978-606-980-233-5
3. „Duhuri”, George Cornilă, editura Polirom, ISBN 978‑973‑46‑9285‑9
29 decembrie 2023 la 12:50
La poezie Kaddish, fara discutie.
La proza, e drept, am multe necitite, dar, din ce am citit, as zice Ca sa nu se aleaga praful de toate, de Cosmin Perta, Toata dragostea dintr-o fotografie arsa, de Maria Orban si Stela, de Simona Gosu.
29 decembrie 2023 la 12:58
Am de citit majoritatea cărților menționate deja și știu cu siguranță că o să-mi placă. Însă, pentru a fi cât mai transparentă, voi pune pe listă cărți citite sau neterminate:
1. Cristian Fulaș – „Specii” mi s-a părut extraordinară, Fulaș scrie minunat.
2. George Dumitru – „Rupturi” este neterminată, dar îmi plac enorm detaliile psihologice și construcția personajelor.
3. Mihai Buzea – „Tarot” rămâne consecventă în stilul autorului, a fost o plăcere să o citesc (recomand și celelalte cărți din urmă).
4. Alex Olteanu – „Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” este neterminată, dar e un roman cu care mă identific în aceeași singurătate a personajului, fiindcă și eu lucrez singură de acasă, iar asta îmi ocupă tot timpul (drept dovadă cărțile neterminate)
Mai mult, abia am început și îmi plac foarte mult:
5. Bogdan Crețu – „Mai puțin decât dragostea”
6. Liviu Diamandi – „Neptun 83”
7. Simona Goșu – „Stela”
8. Liliana Corobca – „Caiet de cenzor”
9. Gabriel Macsim – „Vezi mîinile mele”
10. Florin Irimia – „Nu spune asta”
29 decembrie 2023 la 15:44
Liliana Corobca – „Caiet de cenzor” din ce stim e in 2017, deci nu intra
29 decembrie 2023 la 13:08
1. Hașdeu: Duhuri – George Cornilă
2. Spații mici – Adriana Jderu
3. Tarot – Mihai Buzea
4. Rupturi – George C. Dumitru
5. Murmur – Mircea Pricăjan
6. Visul canadian – Bogdan Perțache
29 decembrie 2023 la 13:42
Proză scurtă: Antologia Kiwi 2023
Roman: Între vii, de Iulian Popa
Poezie: Resursa, de Olga Ștefan
Eseu: Fără instrucțiuni de folosire, de Ioana Burtea
Nu am citit încă o parte dintre cărțile pe care le văd pomenite în topurile celorlalți. Unele oricum îmi erau pe lista de citit, câteva au intrat acum.
29 decembrie 2023 la 13:52
Resursa de Olga Stefan este o reeditare, ea a aparut in 2022 deci nu o sa intre…
29 decembrie 2023 la 19:14
Nu ştiam, mulțumesc. Atunci o înlocuiesc cu „Anul tigrului de apă” de Ligia Keşişian.
29 decembrie 2023 la 13:55
Salut!
Probabil ca mulți nu vor fi de acord, dar nu cred în ideea unui top general, asa ca am mai multe categorii:
PROZATORUL EXILULUI-2023: Mihai Buzea, Tarot;
PROZATORUL ARDELEAN-2023: Mircea Pricajan, Murmur;
PROZATORUL MOLDOVEAN-2023: Bogdan Crețu, Mai putin decât dragostea;
PROZATORUL 2023 PENTRU BUCURESTI/ILFOV: George C. Dumitru, Rupturi;
PROZATOAREA Anului 2023: Doina Rusti, Depravatul din Gorgani;
CARTEA DE POEZIE 2023:
Ruxandra Cesereanu, Pantera neagra am fost candva;
BIOGRAFIA ROMANTATA 2023: George Cornila, Hasdeu. Duhuri;
JURNALUL ANULUI 2023: Ana Blandiana, Mai mult ca trecutul.
29 decembrie 2023 la 14:08
Nu prea apuc să citesc cărțile în anul apariției, așadar am puține propuneri pentru 2023. Cu siguranță sunt mai multe cărți valoroase la care încă n-am ajuns.
Non-ficțiune:
Alex Zorilă – „Spații aparte”
Poezie:
Dan Sociu – „cum reuşeşti, viaţa mea”
Nora Iuga – „Fetița strigă-n pahar”
Proză:
Péter Demény – „Vârtej în reluare” – deși nu știu în ce măsură se pune, că e de fapt traducerea în română a altcuiva, nu a autorului, a unui roman publicat în limba maghiară în 2006 (parcă nu l-aș lua în calcul)
Bogdan Perțache – „Visul canadian”
Radu Găvan – „Câine negru, porumbel rătăcitor”
(La mulți ani, Radu, să ne trăiești mult și bine! – e ziua lui, azi, 29.12, când tastez aceste rânduri)
Cornel George Popa – „definitiv. o trilogie” – simpatie & modestie FTW (. ❛ ᴗ ❛.)
29 decembrie 2023 la 14:30
Péter Demény – „Vârtej în reluare” este o traducere, desi ne place, nu il putem baga.
29 decembrie 2023 la 15:22
👍 Așa mă gândeam și eu.
29 decembrie 2023 la 14:53
Dan Sociu – Cum reușești, viața mea
V. Leac – Toți sunt îngrijorați
29 decembrie 2023 la 15:26
Pun si Linia Karman de Andreea Rasuceanu
29 decembrie 2023 la 18:40
Noi zicem așa:
Cristina Chira cu Raluca
Oana Paler cu Stadiile
Noi cu Între-Uranus-și-Pluto 83
Și cam atât cât să și citești trebuie să mai și trăiești
30 decembrie 2023 la 9:47
OK, doamnelor si domnilor! Va multumim tututor pentru implicare. S-au strans ceva titluri!
Pun mai jos listele, ordonate dupa numarul de nominalizari/mentionari. La proza, fiind foarte multe, in sondaj vor intra cele cu cel putin 4 nominalizari. „Rupturi”, cartea detinatorului acestei minunate platforme nu va fi in sondaj (exista un conflict de interese la mijloc). Sondajul va fi disponibil curand, imediat sub textul de mai sus.
Legat de sondaj, o remarca: va fi un vot multiplu, cu alte cuvinte, veti putea vota/alege mai mult de o carte din lista, in caz ca v-au placut mai multe. Enjoy!
Asadar, listele:
PROZA:
George C. Dumitru – Rupturi (12)
Sabina Yamamoto – Nu mai e nimeni acasă (5)
Simona Antonescu – Chiajna din Casa Mușatinilor (5)
Iulian Popa – Intre vii (5)
Bogdan Crețu – Mai puțin decât dragostea (5)
Mircea Pricajan – Murmur (5)
Mihai Buzea – Tarot (5)
Oana Paler – Stadii (5)
Cristina Chira – Raluca nu s-a culcat niciodata cu Tudor (5)
Cosmin Perta – Ca sa nu se aleaga praful de toate (4)
George Cornilă – Hasdeu. Duhuri (4)
Bodgan Perțache – Visul canadian (4)
Catalina Steriu – Prea roz (3)
Mihai Mateiu – În creștere (3)
George Moise -Kanashibari. Povestiri japoneze pe jumătate visate (3)
Alex Olteanu – Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă (3)
Cristian Fulaș – Specii (3)
Simona Gosu – Stela (3)
Adriana Jderu. – Spații mici (3)
Radu Gavan – Caine Negru, porumbel rătăcitor (3)
Liviu Diamandi – Neptun 83 (3)
Mihaela Buruiana – Pe cine iubești mai mult? (2)
Adrian G. Romila – Acasa, departe (2)
Dan Plesa – Miere Neagră (2)
Anca Vieru – Pallady. Ulise legat de catarg (2)
Iulian Tanase – Teoria fricii (2)
Maria Orban – Toată dragostea dintr-o fotografie arsă (2)
Gabriel Macsim – Vezi mâinile mele (2)
Florin Irimia – Nu spune asta! (2)
Cornel George Popa – definitiv. o trilogie (2)
Andreea Rasuceanu – Linia Karman (2)
Dorica Boltasu – Într-o dimineață, devreme (1)
Catalin Pavel – Adevarul despre vacante (1)
Dorian Dron – Neuroleptic (1)
Anca Chimoiu – Atunci cand (1)
Cornel George Popa – Moartea lui Pongo (1)
Ioan Minai Cochinescu – Vulpea lui Akira (1)
Ana Maria Negrila – Cronica barbara (1)
Tudor Cretu – Maluri (1)
Volum colectiv – Între două lumi (1)
Doina Rusti – Depravatul din Gorgani (1)
POEZIE:
Radu Vancu – Kaddish (4)
Dan Sociu – Cum reusesti, viata mea (2)
Vlad Dragoi – Soare Frumos (2)
Ruxandra Cesereanu – Panteră neagră am fost cândva (1)
Nora Iuga – Fetița strigă-n pahar (1)
V. Leac – Toți sunt îngrijorați (1)
Ligia Keșișian – Anul tigrului de apă (1)
NON FICTION:
Ana Blandiana – Mai-mult-ca-trecutul (2)
Ioana Burtea – Fara instructiuni de folosire (1)
Alex Zorila – Spatii aparte (1)
Gorzo & Iovanel – Desene mişcătoare. Dialoguri despre critica si cinema (1)
Vasile Ernu & BAS – Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte (1)